Založenie bezlepkového kvásku

Ražný kvasok už ovládam aj poslepiačky ako sa povie ľavou zadnou.  Má tri roky a volá sa Rafael .

Tuhý pšeničný kvas alias kvásková mama – lievito madre dostala meno Matilda a používam najviac a najradšej na pečenie sladkého .

A prišiel čas a asi som sama dospela k tomu skúsiť aj bezlepkové kváskovanie.  Takže som založila bezlepkový kvások  a volá sa Ella.

Ocko mi kúpil ako prvú pohánkovú múku. Kvások som založila v pomere   50g múky a 50g vody. Už po 24 hodinách krásne rástol , aj druhé aj tretie kŕmenie zvládol a na štvrtý deň bum a bol koniec . Myslím že som urobila chybu ja , lebo som nakŕmený kvások dala do pohárika kde po umytí ostalo trochu vody a mám pocit, že to kvások zabrzdilo . Snažila som sa ešte ďalšie tri dni o jeho ozdravenie aj to išlo, no pomaly. Ale medzi tým na ten tretí deň som založila aj ryžový kvások a ten od začiatku šlapal ako hodinky úplne perfektne .  Takže založenie ryžového kvásku – (na foto je pohanková múka miesto ryžovej)

Pripraviť si – misku, vodu, stierku/lyžicu , váhu a pohárik

50-60g vlažnej vody (toto som len niekde vyčítala, že ma byť vlažná, ale vysvetlenie nemám , no vždy sa snažím mať teplotu múky a vody približne rovnakú)

50-60g múky ryžovej

Zamiešať aby neostali suché miesta a dať do pohárika .

Môžete dať zvrchu fóliu alebo sáčok alebo položiť vrchnák.

A už nechať múku s vodou pracovať a vytvárať to, z čoho bude o pár dni (rozumej aspoň min 7-10) kvások po každodennom kŕmení, aby zosilnel a dokázal utiahnuť chlieb.

Prečítala som niekoľko slovenských aj zahraničných článkov o bezlepkovom kvaskovani a mám teda rešpekt . No podľa toho ako mi kvasok spolupracoval som videla , že každý deň pekne po kŕmení sa naštartuje a rastie teda silnie. Tešila som sa na prvý chlieb.

Po 7 dňoch som kvások po nakrmeni a naštartovaní dala do chladničky . Po troch dňoch som ho vybrala nechala chcilku ohriať (60min)  znovu som nakŕmila kvások

Ak máte viac kvásku v pohári tak pokojne odoberte a tú časť môžete použiť práve neskôr do cesta . Tak si to uchovajte v chladničke .

Ryžový kvasok ozaj od začiatku bol krásny a silnel každým kŕmením . Tak nadišiel čas na prvý bezlepkovy chlieb.

Ďalšie dokrmovanie kvásku – vždy keď mu vezmem, tak mu vrátim alebo ak nepečiem, tak nakrmim raz za 7 dni . Odoberiem ak mám veľa , nakrmim 30g múky a 30g vody , nechám na linke naštartovať a keď sa dvíha čiapočka a kvások začína rásť, tak ho uzavriem a dám do chladničky.

Tak držím palce nech sa aj Vám rovnako krásne a šikovne podari  založiť ryžový kvások.

 

5 komentárov k “Založenie bezlepkového kvásku”

  1. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na dokrmovanie bezlepkového kvásku. Ako treba postupovať každý deň? Petože to tu nespomínate.
    Koľko kvásku treba odobrať a pridať k nemu pohánkovú múku a vodu? Alebo pridávam 60g múky a vody k tomu celému, čo mám v pohári?

    Ďakujem za odpoveď
    Lucka

    1. Ahoj Lucka, kvasok ja mám ryžový , pohankovy mi na 1x nevyšiel .

      Dokrmovanie kvasku je podľa potreby . Koľko mu vezmete toľko mu vrátite , ak nepeciete tak prikrmite raz za cca 5-7dni pokial je kvasok už dosť silny a je v chladničke . Ja krmim 20/20 keďže muka je drahá a netreba mi udržiavať toľko kvasku .

  2. Dobry den. Chcelq by som sa opytat, ako ja qko zaciatocnik zistim, ze mam kvqsok hotovy a aktivny? Tohto sa obavam. Zatial ma kvasok 4 dni. Pekne nabuble, krmim raz za 24 hodin vecer. Dakujem za odpoved

  3. Dobry den,
    mam trosku pochybnosti, ako uzavriet pohar v priebehu kvaskovania, uvadzate foliu, sacok, vrchnak…. ide o to, aby nebol pohar celkom uzavrety ? Kdesi som sa docitala aj o moznosti prikryt pohar gazou a upevnit gumickou… aby mal kvasok aj pristup vzduchu. Aka je Vasa skusenost, prosim ?
    Dakujem vopred za odpoved,
    Zuzka

Napísať odpoveď pre Zuzana Dolinková Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *