Polievka ako od mojej maminky. Taká hustá až v nej lyžica stojí. A hlavne najviac rezancov. A kopec fazule. A vôbec – za mňa najlepšejšia polievka. Ever. A že to je záhorácka polievka som sa dozvedela, až keď sme sa presťahovali na Záhorie. Nech je aj ďumbierska aj šarišská je úplne šumafuk. Milujem túto polievku.
Ked mi ju maminka varievala , vždy sa smiala že mne treba dať plnú misku rezancov a tie zaliať polievkou. A mám to tak dodnes. Bez rezancov to neni ono. Najlepšie sú široké rezance. Ale pekne postupne …
– koreňová zelenina
– dve konzervy fazule (alebo deň vopred namočená fazuľa)
– klobáska (mäkká vhodná na varenie, nie suchá)
– olej a cibuľa
– soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, červená mletá paprika
– rezance
Na oleji speniť nadrobno pokrájanú cibuľu a pridať neskôr na kolieska nakrájanú klobásky a osmahnúť
potom pridať mrkvu (mrkva obsahuje vitamín A rozpustný v tukoch – preto sa dáva mierne opražiť na olej aby sa vitamín uvolnil. ) a ďalšiu koreňovú zeleninu na kocky či kolieska .
Mierne osmahnúť, pridať fazuľu, ktorú sme predtým precedili cez sitko s vodou aby prestala “bublinkovať”. Pridať do hrnca a zaliať vodou . (cca 2,5l). Ochutiť soľou, korením , mletou paprikou. A nechať variť do zmäknutia zeleniny.
Ja si polievku neviem predstaviť bez rezancov tak si vždy akékoľvek uvarím zvlášť a potom pridám už do taniera pred jedením.