Trojzrnkový od Dolinky

No keď môže byť „pětizrnný od Maškrtnice“ tak môže byť aj trojzrnkový od Dolinky, hejže ?!  A to si Julianu Maškrtnicu nesmierne vážim a obdivujem.

Chlieb vznikol vlastne vďaka začiatočníkom v mojom online kurze kváskovania. Aby sa naučili piecť chlieb aj so záparou. Len sa toho netreba báť. Trošku vyššia hydratácia, ale ten výsledok stojí za to. Zvlášť ak má niekto rád semienka v chlebe, tak je to úplne super.  Chutný chlebík.

Vďaka zápare je vláčna striedka s malými okami, ideálne na pomazánku na krajec chleba a tá neprepadne cez veľké diery v chlebe . Mám radšej pravidelnú striedku, ako krajec plný dier ako ementál kde aj šunka prepadne a jesť to s medom je nemožné.

Súčasne s rozkvasom si pripravíte aj záparu. A necháte ich spoločne vedľa seba odpočívať.

  • Zápara : 80g semienok – dala som ľan, slnečnicu a ovsenné otruby. V miske so zaliala vriacou vodou 120g a nechala hneď prikryté tanierikom.
  • Rozkvas :  20g kvásku, 50g ražná celozrnná múka, 50g voda 
  • Cesto 550g múky – nakombinovala som 100g manitoba, 150g ražná celozrnná múka a 300 pšeničná hladká chlebová múka, 320 g vody, 1 kl medu  a 12g soli 

Do cesta pridáte rozkvas, počkáte si na autolýzu cca 30-45min a až potom pridáte soľ spolu so semienkovou záparou. Vypracujete nádherné vláčne cesto.  Preložíte do mierne naolejovanej misy a cesto prekladáte každých 20min po dobu asi 2 hodín.  Potom stočíte do ošatky na asi 90min a kým sa vám vyhreje rúra a máte miesto v chladničke,  pokojne tam cesto v ošatke zakryté na ten čas dajte.

Pečte 15min na 230st a 25min na 190st.  Po upečení preložiť na mriežku a nechať dobre vychladnúť. Keďže sú v ceste tie semienka, odporúčam krájať až po úplnom vychladení chleba. V prípade skoršieho nevydržania a odkrojenia chleba može vlhkosť ostať v chlebe a už to nebude „to pravé orechové“ . Vydržať aspoň dve hodiny po upečení nekrájať.

 

 

10 komentárov k “Trojzrnkový od Dolinky”

      1. Hm ale aka. Zijem v nemecku. Pouzivam spaldlovu 630 alebo 1050 alebo mam apaldlovu celozrnnu a rznu teraz celozrnnu. 🙈🙄

  1. Výborný chleba…ďakujem za recpet,nahradila som manitobu za špaldovú hladkú…ale najlepší chleba aký som robila ❤

  2. Dnes som ho upiekla trosku sa mi zdá vlhký použila som T 650 300g 150
    Ráznu celozrnu a 100g 00
    Muku hladkú môže to vyť tým Trisku sa mi rozlial z osatky keď SIM vyklopíla a peciete s vodou v rúre či v uzavretej nádobe?

Napísať odpoveď pre Zuzana Dolinková Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *