Tekvicový chlieb

Tak tak sezónna zelenina a ovocie to sa proste teraz žiada využívať v plnej krásnej paráde. Použitie nastrúhanej tekvice do cesta na chlieb spôsobí vo výsledku vláčnu jemnú striedku a žlto-oranžový nádych chlebíka.

Rada dávam do cesta na chlebík kadečo , rada skúšam experimentujem ale teda pridať postrúhanú tekvicu nie je nič výnimočné, ale je to úplne skvelé až žiadúce.  Ak sa chlebík podari, tak ten výsledok stojí zato.

Rozkvas : (mne stačí na rozkvas 6hodín)

20g ražný kvások 

50g ražná hladká múka 

50g voda

Najskôr som urobila autolýzu – len múka a tekutina, nechala po zamiesení 60min oddychovať – autolyzovať.

100g acidofilné mlieko

270g voda

100g hladká špaldová múka

150g hladká ražná múka

300g hladká pšeničná múka

(ak nemáte špaldu, dáte 400g pšeničnej hladkej)

Po autolýze pridáte rozkvas a poriadne vymiesite a spracujete cesto

potom pridáte nastrúhanú tekvicu  (asi za 4PL) a na záver až 12g soli.

Cesto som 2x preložila a potom dala na nočný wellness do chladničky . Ráno som cesto vybrala, nechala hodinu na linke ohriať a následne stočila do ošatky.

V nej pobudlo cesto 100min keďže z  chladničky bolo cesto ešte studené potrebovalo dlhší čas v ošatke.

Narezať chlebík to ja mám rada a páči sa mi to

A dať piecť do remosky na 45min a po upečení nechať vychladnúť na mriežke

 

Striedka krásna vláčna mäkká farebná . Som spokojná .

 

 

 

 

 

One Reply to “Tekvicový chlieb”

  1. Zdravím Vás, Zuzka. Skúšala som tento tekvicovy chlebík, vyšiel výborne. Len cesto sa mi zdalo trochu redsie, horšie sa mi s ním pracovalo, musela som viac podsypavat múkou. Piekla som v janskej mise, rozkrojili sme ho ešte nebol úplne vychladnutý, ale presne tak ako píšete- strieda v lacná, mäkká, farebná. Vďaka za tip. Prajem veľa ďalších nápadov👍🤗

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *