No mať za manžela skauta a ešte aj takého originál tatranského a takého čo má rád survival , tak veru veľakrát o sušenom mäsku rozprával . Aj také raz kúpil a že “Ochutnaj !” . No ani náhodou. Až dozrel čas a videli sme spolu video ako ľahko je také pripraviť a je to aj energetická bomba, keď si niekde v lese a nemáš medveďa za chrbtom alebo keď ho máš za chrbtom tak hodiš ruksak a medveď ťa nechá tak lebo zožerie to mäso … alebo ževraj sa to krája na beer párty … takže u nás pivo nie je tak skôr teda ten tatranský medveď . Každopádne musela som to skúsiť . A čuduj sa svete ono je to dobré celkom.
A samozrejme nebudem to robiť ani každý mesiac. Len som to chcela skúsiť . Však som skautova manželka . A keď náhodou pôjdem do lesa mám ochranu pred medveďom alebo ak by bol ozaj hlad ako sviňa a už sa zjedia všetky lepeňáky a horalky tak je to istá záchrana. A o to ide .
“Dobrý deň, kúsok karé si prosím .”
”Zuzka ! Vy a mäso kupujete ?! “
”No ja ho chcem len vysušiť a svinku doma nechováme . “
Pobavila sa teta Majka , lebo teda ozaj k nej do obchodu idem len kúpiť veľmi zriedka niečo. Keďže mäsko máme naše vlastné, vieme čo a ako chováme .
A tak teda mäsko karé vcelku umyť a odrezať pripadne mastnejšie časti .
Do misy či kelímku nasypať asi kilo soli položiť mäsko a zasypať druhým kilom soli. Alebo teda od oka ,aby bolo všetko schované v soli.
A takto odložiť zatvorené , prikryté na 48 hodín do chladničky. Po dvoch dňoch mäso bude tuhé, vybrať ho
umyť pod vodou
papierovou utierkou utrieť. Pripraviť si koreniny , najlepšie v mažiariku čerstvé pomliaždiť. Ocko urobil zmes korenia čierneho, sušeného cesnaku , mletej červenej papriky , kúsok udenej červenej papriky .
Do zmesky korenia aby to suché nebolo pridal od oka nejaký alkohol (no niečo sme v pivnici našli , skrátka za pol kalíška niečoho treba dať aby zmes bola natierateľná), no a tesne pred potretím na mäsko, pridáme 1PL rýchlosoli. (kúpite v obchode medzi koreninami – pozor nepoužívať len tak do varenia !)
A tak sa potrie mäsko z každej strany. Dobre votrieť vmasírovať.
Takto pripravené mäso obaliť gázou alebo obväzom
špagátom urobiť “kapsičku” na zavesenie a zavesiť voňavé mäsko do miestnosti s pohybom vzduchu (nie uzavretá špajza) pri izbovej teplote bude oddychovať a sušiť sa minimálne 10-12 dni. Nám veselo v obývačke z lustra na vešiaku.
Po tom čase je mäsko už pripravené na ochutnávku. Oooo lalaaaa veď to aj fajn vyzerá a skvelo vonia
Tak som tentokrát ochutnala a veruže chutilo . Takže môže sa to nakrájať aj na jednohubky aj dať medveďovi aj keď vás niekde chytí v lese hlad a už nič energetické nemáte tak si z vrecka vyberiete toto na plátky nakrájané . A ste zachránený ! Je skvelé mať doma skauta.
Dobrý deň, rada by som sa opytala, ci masko po usušení skladujete nadalej v obyvacke, alebo v chladničke, ci ho dat do sacku, papiera, skla, alebo utierky. Ako dlho vydrzi? Dakujem
v sacku a v chladničke
Dobry den.Nieje mäso velmi slane?Dakujem
Pravdepodobne slané nebude.Ale ak sa toho bojíte môžte pridať trochu cukru.Ja robím takto lososa na spôsob gravlax.Je to ako toto zasypané v soli,cukre a s nasekaným kôprom.
Cawte vsetci masovity.Robil som masko susene z krkovicky ,bolo super aj dcera a vnuk papali,chutilo im a teraz uz dosusam desiaty den a rozmyslam ze ho uz kostujem ,ale snad bude este lepsie ,lebo je kare .Zboznujeme susene masko