Sušené mäso

No mať za manžela skauta a ešte aj takého originál tatranského a takého čo má rád survival , tak veru veľakrát o sušenom mäsku rozprával . Aj také raz kúpil a že “Ochutnaj !” . No ani náhodou. Až dozrel čas a videli sme spolu video ako ľahko je také pripraviť a je to aj energetická bomba, keď si niekde v lese a nemáš medveďa za chrbtom alebo keď ho máš za chrbtom tak hodiš ruksak a medveď ťa nechá tak lebo zožerie to mäso … alebo ževraj sa to krája na beer párty … takže u nás pivo nie je tak skôr teda ten tatranský medveď . Každopádne musela som to skúsiť . A čuduj sa svete ono je to dobré celkom.

A samozrejme nebudem to robiť ani každý mesiac. Len som to chcela skúsiť . Však som skautova manželka . A keď náhodou pôjdem do lesa mám ochranu pred medveďom alebo ak by bol ozaj hlad ako sviňa a už sa zjedia všetky lepeňáky a horalky tak je to istá záchrana. A o to ide .

“Dobrý deň, kúsok karé si prosím .”

”Zuzka ! Vy a mäso kupujete ?! “

”No ja ho chcem len vysušiť a svinku doma nechováme . “

Pobavila sa teta Majka , lebo teda ozaj k nej do obchodu idem len kúpiť veľmi zriedka niečo. Keďže mäsko máme naše vlastné, vieme čo a ako chováme .

A tak teda mäsko karé vcelku umyť a odrezať pripadne mastnejšie časti .

Do misy či kelímku nasypať asi kilo soli položiť mäsko a zasypať druhým kilom soli. Alebo teda od oka ,aby bolo všetko schované v soli.

A takto odložiť zatvorené , prikryté na 48 hodín do chladničky. Po dvoch dňoch mäso bude tuhé, vybrať ho

umyť pod vodou

papierovou utierkou utrieť. Pripraviť si koreniny , najlepšie v mažiariku čerstvé pomliaždiť. Ocko urobil zmes korenia čierneho, sušeného cesnaku , mletej červenej papriky , kúsok udenej červenej papriky .

Do zmesky korenia aby to suché nebolo pridal od oka nejaký alkohol (no niečo sme v pivnici našli , skrátka za pol kalíška niečoho treba dať aby zmes bola natierateľná), no a tesne pred potretím na mäsko, pridáme 1PL rýchlosoli. (kúpite v obchode medzi koreninami – pozor nepoužívať len tak do varenia !)

A tak sa potrie mäsko z každej strany. Dobre votrieť vmasírovať.

Takto pripravené mäso obaliť gázou alebo obväzom

špagátom urobiť “kapsičku” na zavesenie a zavesiť voňavé mäsko do miestnosti s pohybom vzduchu (nie uzavretá špajza) pri izbovej teplote bude oddychovať a sušiť sa minimálne 10-12 dni. Nám veselo v obývačke z lustra na vešiaku.

Po tom čase je mäsko už pripravené na ochutnávku. Oooo lalaaaa veď to aj fajn vyzerá a skvelo vonia

Tak som tentokrát ochutnala a veruže chutilo . Takže môže sa to nakrájať aj na jednohubky aj dať medveďovi aj keď vás niekde chytí v lese hlad a už  nič energetické nemáte tak si z vrecka vyberiete toto na plátky nakrájané . A ste zachránený !  Je skvelé mať doma skauta.

 

5 komentárov k “Sušené mäso”

  1. Dobrý deň, rada by som sa opytala, ci masko po usušení skladujete nadalej v obyvacke, alebo v chladničke, ci ho dat do sacku, papiera, skla, alebo utierky. Ako dlho vydrzi? Dakujem

  2. Pravdepodobne slané nebude.Ale ak sa toho bojíte môžte pridať trochu cukru.Ja robím takto lososa na spôsob gravlax.Je to ako toto zasypané v soli,cukre a s nasekaným kôprom.

  3. Cawte vsetci masovity.Robil som masko susene z krkovicky ,bolo super aj dcera a vnuk papali,chutilo im a teraz uz dosusam desiaty den a rozmyslam ze ho uz kostujem ,ale snad bude este lepsie ,lebo je kare .Zboznujeme susene masko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *