- Ostali nám zemiačky varené. Premýšľala som či krokety alebo šúľance. A deti zahlasovali za ne. A s opraženou sladkou strúhankou alebo s makom či kakaom. Tak ich máme radi. A je to raz dva.
500g uvarených zemiakov
2 celé vajíčka (ja som dala 10 prepeličích)
štipka soli
200g polohrubej múky
Uvarené zemiačky popučiť alebo postrúhať na najmenšom strúhadle.
TIP: ak máte málo zemiakov, vložte dva v šupke do mikrovlnky len tak samotné na tanier na 5min . V polovici ich otočíte. Uvaria sa.
Pridáte vajíčka a soľ
Postupne primiešavajte múku.
Ked sa všetko spoji, preložiť cesto na dosku , dobre podsypte múkou a spracujete si valček .
Pokrajate na menšie a menšie časti
Urobite šúľance, stále si ich mierne pomúčiť treba a zatiaľ si dajte variť vodu mierne osolenú. Vkladáte ich do vriacej vody
Hotove sú keď vyplávajú hore . Prekladáte ich do misy už s roztopeným maslom.
Opražená strúhanka :
na panvicu si dáte 2 polievkové lyžice masla ,
keď sa rozpustí (pozor rýchlo začne tmavnúť a pripáli sa) prisypete strúhanku cca 200g a miešate aby neprihorela odspodu
a nakoniec keď už vidíte že tmavne tak pridáte cca 50g práškového cukru a hotovo .
Dobru chuť.
Mňam,tohle miluju od dětství.
aj my to mame velmi radi