Recept pre výzvu. Alebo, keď sa tri pekárky dohodnú na skvelej veci. Každá s iným “základom” kysnutia aj s inou náplňou, no vo výsledku je to skvelá slaná naplnená buchta dobrota. Veď teda zhliadnite recept a vyskúšajte.
Vďaka pečeniu som spoznala úžasné ženy , matky , gazdiné, pekárky. Nesmierne si ich vážim. Sú mi vzorom aj inšpiráciou. Mnohí ich aj poznáte a isto sledujete aj ich blog alebo ich skvelé pečenie na facebooku či instagrame. Ludmilka Gottwaldová a Katka Benejová. A toto je celé taká medzinárodná výzva slovensko-česko-americká. (Katka žije v USA) . Link na slané buchty so slánkom od Ludmilky je tu a s kváskom od Katky je tu.
Takže ja som piekla buchty s lievito madre. Proces trošku dlhší pre nutnosť dlhšej fermentácie, ale zase záverečné kysnutie vďaka teplu nebolo až tak dlhé.
Pripravte si :
130g nakŕmené lievito madre
450g pšeničnej hladkej múky 00
100g pšeničnej celozrnnej múky
280ml vlažného mlieka
80ml oleja
1 vajíčko
14g soli
Cesto zamiesiť a počas prvých 2-3hodín aj prekladať a následne nechať na linke kysnúť ešte 3-4 hodiny. Záleží veľmi od teploty aká je vonku. (Inak bude cesto kysnúť v lete pri 30st alebo keď ako máme teraz aj chladnejšie leto alebo v zime) . Cesto sa musí zdvojnásobiť a krásne nafúknuť. Neriaďte sa časmi , ale ako cesto vyzerá.
Po vykysnutí si cesto preložte na pracovnú dosku
rozdeľte na časti
a zvoľte náplň podľa toho čo máte chuť alebo chladnička vám dala
naplniť buchtičky náplňou , na dne poriadne spojiť , zagúlať a vložiť do vymasteného pekáčika
v pekáči nechať opäť podkysnúť aspoň 2,5-3 hodiny. Vrch som potrela vajíčkom s cesnakom , posypala sézamom
Piekli sa vo vyhriatej rúre na 200st cca 18-20min
Tak ako sa vám páčia? Čím si ich naplníte ?