Slané buchty s lievito madre

Recept pre výzvu. Alebo, keď sa tri pekárky dohodnú na skvelej veci. Každá s iným “základom” kysnutia  aj s inou náplňou, no vo výsledku je to skvelá slaná naplnená buchta dobrota. Veď teda zhliadnite recept a vyskúšajte.

Vďaka pečeniu som spoznala úžasné ženy , matky , gazdiné, pekárky. Nesmierne si ich vážim.  Sú mi vzorom aj inšpiráciou.  Mnohí ich aj poznáte a isto sledujete aj ich blog alebo ich skvelé pečenie na facebooku či instagrame. Ludmilka Gottwaldová a Katka Benejová.  A toto je celé taká medzinárodná výzva slovensko-česko-americká. (Katka žije v USA) . Link na slané buchty so slánkom od Ludmilky je tu a s kváskom od Katky je tu.

Takže ja som piekla buchty s lievito madre.  Proces trošku dlhší pre nutnosť dlhšej fermentácie, ale zase záverečné kysnutie vďaka teplu nebolo až tak dlhé.

Pripravte si :

130g nakŕmené lievito madre 

450g pšeničnej hladkej múky 00

100g pšeničnej celozrnnej múky 

280ml vlažného mlieka

80ml oleja 

1 vajíčko 

14g soli

Cesto zamiesiť a počas prvých 2-3hodín aj prekladať a následne nechať na linke kysnúť ešte 3-4 hodiny. Záleží veľmi od teploty aká je vonku. (Inak bude cesto kysnúť v lete pri 30st alebo keď ako máme teraz aj chladnejšie leto alebo v zime) . Cesto sa musí zdvojnásobiť a krásne nafúknuť. Neriaďte sa časmi , ale ako cesto vyzerá.

Po vykysnutí si cesto preložte na pracovnú dosku

rozdeľte na časti

a zvoľte náplň podľa toho čo máte chuť alebo chladnička vám dala

naplniť buchtičky náplňou , na dne poriadne spojiť , zagúlať a vložiť do vymasteného pekáčika

v pekáči nechať opäť podkysnúť aspoň 2,5-3 hodiny.  Vrch som potrela vajíčkom s cesnakom , posypala sézamom

Piekli sa vo vyhriatej rúre na 200st cca 18-20min

Tak ako sa vám páčia? Čím si ich naplníte ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *