Sendvič upiecť je rýchlovka. Samozrejme s použitím droždia. Je to ako jeden veľký rohlík. A dá sa akokoľvek vylepšovať.
Tentokrát som do cesta pridala kefír z tibetskej huby a navrch ozdobu. Sendvič lahodiaci aj oku aj brušku.
A že aká huba? No z Tibetu predsa. Kaukazských hôr. Kefírom, alebo tibetskou hubou sa nazýva nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry. Je to súbor mikroorganizmov, najmä baktérií a kvasiniek. V podstate vôbec nejde o hubu, ale o kefírove kultúry alebo zrná, ktoré sa živia mliečnym cukrom – laktózou a ďalej sa množia. Sú bielej farby, mäkké, mazľavé a na prvý pohľad pripomínajú ružičky karfiolu. (Zdroj:internet)
Ja som si kúpila kefírove zrná, už mi slúžia nejaký čas perfektne. Vyrobila som , teda no, ono sa to samo podľa návodu urobilo. Používam kefír do pečenia pomerne často.
V sezóne, keď máme dostatok kozieho mlieka, tak máme kozí kefír, od zimy do jari, keď sú kozy zasušené pred pôrodom , máme klasický kefír z „krabicového“ mlieka. Takže ak uvažujete nad niečím zdravým, kefír z tibetskej huby je veľmi dobrá voľba. Na fotke náš 3 ročný syn dojí kozu Ruženku.
No a k tomu sendviču po prednáške o kefíre budete potrebovať : (Recept je na jeden sendvič . Ja som tu robila dvojnásobnú dávku.)
- 250g pšeničnej hladkej múky
- 150g pšeničnej polohrubej múky
- 200-230ml kefiru (tých 30ml naviac dávam v prípade ak mám cesto stále sypkejšie) alebo môžete nahradiť acidkom či cmarom
- 10g medu
- 10g soli
- 5g sušeného droždia alebo 20g čerstvého droždia
- 25g oleja (masti)
Postup ako pri každom kysnutí z droždia. Múku vsypeme celú do misy, vstrede urobiť jamku, vsypať droždie sušené (pomrviť droždie čerstvé), pridať cukor , kefír (izbovej teploty nie studený z chladničky) a zamiešať napovrchu na kašičku. Nechať 15min až sa urobí „čiapočka“.
Potom pridať všetko ostatné – soľ a olej. Cesto sa nelepí. Pekne sa oddeľuje od stien. Zakryť fóliou a utierkou, nechať na linke kysnúť 60-90min. Potom preložiť cesto na dosku. Cesto rozvaľkať na hrúbku asi 2cm a stočiť do tvaru sendviča.
Ja som sa ešte pohrala so zbytkovým cestom a ozdobila sendvič.
Preložiť na plech . Nechať podkysnúť ešte 30min.
Rúru vyhriať na 230st. Sendvič potrieť rozšľahaným vajíčkom. A dať piecť na 15min na 230st , znížiť teplotu na 200st a dopiecť ešte 15min. Po upečení nechať na mriežke vychladnúť.