Rohlíky (a iné pečivo z rohlíkového cesta)

Pomerne veľmi jednoduchý recept na pečivo z droždia. Pri šikovnosti a keď máte dve ruky voľné , tak od doby ako sa rozhodnete, že máte chuť na pečivo alebo sa vám nechce ísť do obchodu, tak ubehne len 150 minút. A veru, niet nad domáce teplé chrumkavé rohlíky či iné tvary z tohto rohlíkového cesta. Zvlášť , keď si už osvojíte recept a budete experimentovať, občas zmeníte pomer múky a pridáte tretinu CZ – celozrnnej , vtedy hneď dostáva pečivo úplne iný význam.

Alebo pridáte do cesta jogurt alebo miesto vody budete mať odloženú vodu z varených zemiakov a mnoho ďalšieho sa dá použiť.

Na 10-12 ks rohlíkov budete potrebovať :

  • 500g hladkej pšeničnej múky (alebo 50/50 hladká a polohrubá)
  • 280-300ml vody (alebo mlieka alebo pridáte 2PL jogurtu alebo acidka)
  • 10g cukru
  • 10g soli
  • 5g sušeného droždia alebo 21g čerstvého
  • 30g bravčovej masti alebo oleja

Do misy vysypete všetku múku a vstrede urobíte jamku, do ktorej vsypete droždie a cukor, zalejete mierne ohriatou tekutinou, napovrchu premiešate a necháte vykysnúť 15minút.

Potom pridáte soľ, olej a miesite až kým sa cesto neoddeľuje od misy. Cesto zakryjete a necháte kysnúť 60min.

Po vykysnutí si cesto preložíte na pracovnú dosku či fóliu a urobíte z cesta veľký bochník. Z takého upraveného sa vám bude dobre odoberať na jednotlivé kúsky. Ja si vždy každý kúsok odvážim. Cca 70g na jeden rohlík. Akurát sa zmestí do detskej rúčky. Ak máte radi väčšie rohlíky, pokojne si odvážte až 90g. Z toho odváženého cesta si najskôr urobím akoby buchtičky, oni mierne podkysnú kým všetky odvážite. Potom vyvaľkáte tvar oválu alebo trojuholníka (mne sa ovál robí ľahšie a rýchlejšie) . Stočíte rohlík a ešte dlaňou prejdete po rohliku akoby ste ho chceli ešte pošúlať a tým ho mierne roztiahnete do strán.

Uložte  rohlíky na plech/na fóliu či papier na nechajte znovu podkysnúť pod utierkou ešte 30min. Zatiaľ sa vyhreje rúra na 250st.  Rohlíky pred pečením postriekať/ potrieť vodou.

Piecť sa budú na 230-250st a 10-12 minút.

Ja z tohto cesta rada vytváram akékoľvek tvary. Fantázia je tu vítaná.Pre motiváciu a možno vás niečo z môjho pečenia z rohlikového cesta osloví.  Rohlikové husľové kľúče, či slimáčikovia … A iné.

 

 

 

 

 

20 komentárov k “Rohlíky (a iné pečivo z rohlíkového cesta)”

  1. Zuzka, tieto rohlíky sú naozaj vynikajúce, piekla som ich už niekoľkokrát a vždy sa podarili, ale vďaka Vášmu receptu. Kto ich ochutnal, každý povedal, že také dobré rohlíky ešte nejedol.
    Už čakám na moje LM a skúsim aj také. 🙂

  2. Dobrý den, moc dekuji za recept. Rohliky se moc povedly, do rana nic nezůstalo. Sleduji vás na instagramu a musím říct, ze vás opravdu obdivuju, jak všechno zvládáte. Ještě jednou dekuji za recept.

  3. Dobrý deň, môžem sa spytat? Neviem kde robím chybu ale rožky sú sice vždy vyborne ale pri peceni mi po bokoch veľmi popraskaju. Peciem na 220 s ventilatorom. Krasne sú mäkké, nadychane len ta estetika ma trápi. Akoby nemala kade unikat para mi to pripadá, resp. ze rožky rastú az sa roztrhnú. Vdaka.

      1. Vdaka aj to ma napadlo a skusala som, dneska kysli 40 minut. Uz neviem teda. Ako majú byť velke / nakysnute prv nez idú do rury? Polka budúcej veľkosti , ci viac? Dávam ich tym zlepeným koncom dole na papier aby sa mi neotvarali a teraz to praska po bokoch 🙈

  4. Moc hezké rohlíky. Můžete mi prosím napsat jaké ingredience a v jakém poměru tam přesně jsou? Moc děkuji. Dagmara

  5. Já myslím, zda je trouba správně rozpálená. Pokud je chladnější, těsto ještě v troubě kyne a pak praskne. Taky může být těsto překynuté. Když umotáte rohlíky, přikryjte a 15 min. na lince úplně stačí.

  6. Môžem len z hladkej múky či lepšie aj aj a hladká typ 00 alebo t650 a keby som chcela pridať lm kvások tak asi koľko ďakujem za odpoveď ❤️

Napísať odpoveď pre Silvia Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *