Stačí vám necelé kilo hladkej múky, trošku šunky, syru a máte večeru aj raňajky o chvíľku hotové. Deti majú radi plnené rohlíky a žemličky na raňajky su skvelé tiež. Je to z droždia a sú to vlastne klasické rohlíky len plnené. Žemličky som k raňajkám len posypala syrom.
Recept je jednoduchý, za 3 hodiny máte večeru aj raňajky hotové. Vďaka droždiu cesto nádherne vykysne raz dva, už le naplniť, stočiť a upiecť.
Budete potrebovať :
- 750g pšeničnej hladkej múky
- 300g vody
- 150g vlažného mlieka
- 50g oleja
- 10g cukru
- 13g soli
- 1 bal sušeného droždia (7g)
Ako vždy si preosiať všetku múku do misy, urobiť jamku, vsypať droždie a cukor a zaliať vlažným mliekom. Zľahka zamiešať napovrchu aj s troškou múky na kašičku a nechať vykysnúť 15 minút.
Potom pridať vodu, olej, soľ a poriadne premiesiť, až sa cesto oddeľuje od stien misy. Zakryť a nechať dobre vykysnúť 60-90 min.
Po vykysnutí si rozdeliť cesto na toľko kusov koľko chcete mať rohlíkov plnených a koľko si chcete nechať cesta na žemličky, aby vám ostalo aj na raňajky. Cesto rozvalkať na kruh a radielkom vykrojiť trojuholníčky , naplniť „jak je libo“ podľa chuti, stočiť do rohlíka a uložiť spojom dole na plechu.
Nechať ešte 22 min podkysnúť. Potrieť vajičkom, posypať strúhaným syrom a dať piecť na 230 st asi 12 min.
Rovnako aj žemličky nechať podkysnúť a upiecť.