Ovocný pergamen (ovocná koža)

Bolo doma veľa ovocia, varila som džem , zavárala kompót. Zamrazila som aj dreň. A prišiel rad aj na túto dobrotu skúsiť . Prišlo mi veľmi praktické a pomerne rýchle spracovanie a potom cez noc už len sušenie v rúre. A tak aj bolo. Výsledok ohromne chutný a uspokojivý, ale musím vychytať ten záver. V článku vysvetlim prečo.

Najviac na celom sa mi páči to, keďže chodievam veľa na bajk alebo behať, či s bandou zbojníkov na výlety, je úplne praktické vziať si so sebou takúto energiu na posilnenie.

Žiadne éčka ! Čo viac si priať ?!

A priprava je tak ľahká.  Akékoľvek ovocie si skombinujete . Keď je kyslejšie pridáte cukor. Vždy si ochutnáte a treba si uvedomiť, že po usušení bude chuť ešte sladšia.

Ja som mala tri druhy melónu a ribezle. Pridala som za 1/2 pohára cukor. (ozaj kyslé boli)

Očistiť ribezle a spolu s melónom do mixéra.

  

Potom precedit cez sitko (kvôli zrniečkam)

Vyliať na papier na pečenie v tenkej vrstve cca 2-3mm

a vložiť do rúry vyhriatej na 80st na cca 9-12hod, ale rúra musí ostať pootvorená. Do dvierok som vložila varechu.

Po upečení prstom skúsite či je všade hotovo suché vysušené a nelepí sa

Potom nastrihať a odstrániť papier (v mieste kde to bolo dosť suché išiel papier pekne dole , v mieste kde bolo ešte mierne vlhké išiel papier dole horšie – zato si myslím,  že by bolo lepšie piecť na folii silikónovej alebo piecť ešte dlhšie ale zase kraje  ostanú úplne suché.

Následne stočiť do ruličky alebo len tak potrhané vložiť do uzatváratelnej nádoby. Vydrží (ak sa skôr nezje) aj mesiac.

Jeden komentár k “Ovocný pergamen (ovocná koža)”

  1. Dobrý deň,aj mne sa stalo niečo podobné,nám pomohlo vymeniť biely papier na pečenie za hnedý..išlo to ďaleko lepšie..
    Veronika Burdová

Napísať odpoveď pre Veronika Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *