Nedeľný sladký toast kakaový s tvarohom

  1. Na nedeľu sa hodí niečo lepšie, niečo hodné nedele, niečo ozaj skvelé mať či už na raňajky alebo aj poobede ku káve na nedeľnú siestu. A tak som urobila. Toast. A nie hocijaký. S kakaom a plnený tvarohom. Ozaj skvelý.

V piatok nás oboch aj s farmárom zaočkovali, sobota doobeda ešte bola „ťažšia“, ale už poobede sa mi dalo veselo po kuchyni sa zvŕtať. Upiekla som chlieb, rohliky, pletenky a urobila som aj sladký toast. Obzvláštnený kakaom a plnený tvarohom.  Dobrota.

Potrebovať budete :

320g hladkej múky 

80g cukor 

1 žĺtko (bielko bude na potretie pred pečením) 

štipka soli 

30g maslo 

120ml vlažné mlieko 

4g sušené droždie (15g čerstvé) 

Plnka – tvaroh kelímok, puding vanilkový, 2PL cukor 

Ja si vždy najskôr urobím aktiváciu droždia a to tak, že si vysypem celú múku potrebnú podľa receptu , vstrede urobím jamku kde vsypem droždie (alebo rozmrvím čerstvé) plus cukor a následne zalejem vlažnou tekutinou (podľa receptu mlieko alebo voda) a mierne aj s troškou múky zamiešať na kašičku. Nechať aktivovať cca 15 min urobí sa bublinková čiapočka.

Potom už len pridať všetko ostatné podľa receptu a zamiesiť jemné cesto. Môže sa zdať lepkavé, ale zbytočne múku nepridávajte ono to pekne nakysne. Pridávaním múky by ste vo výsledku mali tvrdý toast.

Cesto kyslo pod utierkou 90min. Keďže v ceste je maslo, kysnutie je o niečo pomalšie.

Pripravila som plnku zmiešaním tvarohu cukru a pudingového prášku, ktorý zahusti tvaroh, aby nebol tekutý. Ak by sa vám plnka zdala tuhšia (vždy to záleží aký máte tvaroh) tak môžete pridať za lyžicu mlieka nech sa plnka ľahšie rozotiera.

Cesto vyvaľkať, natrieť plnku a zatočiť. Vložila som do olejom vymastenej formy na toast a nechala podkysnúť ešte 45min. Čas podkysnutia určite neskracujte vo výsledku to ozaj poznať na jemnosti.

Pred pečením potrieť bielkom a vložiť do vyhriatej rúry na 180st a piecť min 40-45’in.  Po vybratí z rúry nechať vo forme ešte aspoň 3-5min a potom ľahko ide vyklopiť.  Neoplatí sa vyberať z formy hneď lebo je to ozaj veľmi jemný toast a zase nenechať dlhšie v horúcej forme lebo by sa sparil a ostal mokrý.

Nechať dobre vychladnúť aspoň 2/3 hodiny alebo z večera do rána a je to lahodná dobrota na nedeľné raňajky a isto ostane aj na nedeľnú siestu ku káve či čaju o piatej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *