Makové kvety z jogurtoveho cesta s lievito madre

Mala som veľkú chuť sa hrať v kuchyni v cestom. Mala som chuť na mak. Mala som čas a dve ruky voľné . Výsledok je skvelý. Som spokojná.

Raz za týždeň sa snažím piecť niečo z lievito madre.  Buď niekomu LM darujem alebo keď mám veľa tak pečiem. Z lievita mám najradšej sladké pečenie .

Inšpirovala ma Janka Berková z jej kváskového kalendára . Recept som si upravila podľa seba.

Budete potrebovať :

200g čerstvého LM (nakŕmené)

300ml mlieka

3PL jogurtu (grécky)

2PL medu

štipka soli

500-520g  pšeničnej hladkej múky

30g zmäknutého masla

mak (kupujem pomletý a ochutený)

mandľové lupienky na ozdobenie

Lievito som ráno vybrala z chladničky a nakŕmila všetko.  Nechala som hodinu na linke naštartovať .

Odobrala som 250g do chladničky a zbytok 200g som nechala pod fóliou ešte 4 hodiny.  To je základ na cesto.  Ďalej som pridala mlieko , jogurt (izbovej teploty, nie z chladničky studený) , cukor, soľ , maslo, med a nechala vypracovať v robote hladké jemné cesto. Stačilo 6 minút. Cesto som preložila do misy a v priebehu 30min 2x preložila a nakoniec zatvorila misu (alebo zakryť fóliou a utierkou) a uložiť do chladničky na celú noc . Ráno  som cesto vybrala a nechala 90min ohriať na linke až potom som s cestom pracovala . Nebolo studené a nebolo ešte úplne zmäknuté. S takým sa asi robí najlepšie .

Vyvalkala som na cca 1,5-2cm cesto

Radielkom rozdeliť na kúsky

Naplniť  plnkou (TIP : mak môžete zamiešať so slivkovým lekvárom)

Stočiť buchtičky

nechať podkysnúť cca 60min na plechu a potom nožničkami prestrihnúť okraj (je to ľahšie ako nožom)

pred pečením som potrela vajíčkom a môžete ozdobiť plátkami mandlí, aby aj oku lahodiace kvietky boli …

Medzitým sa vyhriala rúra na 220st, po vložení plechu s koláčikmi  som znížila teplotu na 190st a piekli sa cca 20-22min

A hotovo … vyzerajú krásne chutia úžasne .

6 komentárov k “Makové kvety z jogurtoveho cesta s lievito madre”

  1. Tiež by ma zaujímal ten cukor. V ingredienciach síce nie je ale v popise je. Ja som pre istotu dala 100g trstinoveho. Tak uvidíme snáď to neuškodí.

Napísať odpoveď pre Zuzana Dolinková Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *