Mala som veľkú chuť sa hrať v kuchyni v cestom. Mala som chuť na mak. Mala som čas a dve ruky voľné . Výsledok je skvelý. Som spokojná.
Raz za týždeň sa snažím piecť niečo z lievito madre. Buď niekomu LM darujem alebo keď mám veľa tak pečiem. Z lievita mám najradšej sladké pečenie .
Inšpirovala ma Janka Berková z jej kváskového kalendára . Recept som si upravila podľa seba.
Budete potrebovať :
200g čerstvého LM (nakŕmené)
300ml mlieka
3PL jogurtu (grécky)
2PL medu
štipka soli
500-520g pšeničnej hladkej múky
30g zmäknutého masla
mak (kupujem pomletý a ochutený)
mandľové lupienky na ozdobenie
Lievito som ráno vybrala z chladničky a nakŕmila všetko. Nechala som hodinu na linke naštartovať .
Odobrala som 250g do chladničky a zbytok 200g som nechala pod fóliou ešte 4 hodiny. To je základ na cesto. Ďalej som pridala mlieko , jogurt (izbovej teploty, nie z chladničky studený) , cukor, soľ , maslo, med a nechala vypracovať v robote hladké jemné cesto. Stačilo 6 minút. Cesto som preložila do misy a v priebehu 30min 2x preložila a nakoniec zatvorila misu (alebo zakryť fóliou a utierkou) a uložiť do chladničky na celú noc . Ráno som cesto vybrala a nechala 90min ohriať na linke až potom som s cestom pracovala . Nebolo studené a nebolo ešte úplne zmäknuté. S takým sa asi robí najlepšie .
Vyvalkala som na cca 1,5-2cm cesto
Radielkom rozdeliť na kúsky
Naplniť plnkou (TIP : mak môžete zamiešať so slivkovým lekvárom)
Stočiť buchtičky
nechať podkysnúť cca 60min na plechu a potom nožničkami prestrihnúť okraj (je to ľahšie ako nožom)
pred pečením som potrela vajíčkom a môžete ozdobiť plátkami mandlí, aby aj oku lahodiace kvietky boli …
Medzitým sa vyhriala rúra na 220st, po vložení plechu s koláčikmi som znížila teplotu na 190st a piekli sa cca 20-22min
A hotovo … vyzerajú krásne chutia úžasne .
Koľko ide do cesta cukru prosím vás?
Aj ta múka patrí asi do cesta,predpokladám.vdaka 🙂
cukor nejde žiaden len med
Výborný recept. Robila som ich z tuhého kvasu z fermentovanej vody.
Tá múka ide do cesta však? Nie je to v popise, ale teda kam inam by šla 😉
Mňaaam, úžasné su kvetinky, dnes som ich robila, nevedela som odísť od taniera 😋👏
Tiež by ma zaujímal ten cukor. V ingredienciach síce nie je ale v popise je. Ja som pre istotu dala 100g trstinoveho. Tak uvidíme snáď to neuškodí.