Madrevance – Lievance z lievito madre

Lievito madre rovnako ako ražný kvások sú zázraky. Milujem pracovať s nimi. A skúmať, ktorá príprava je lepšia a čo chutí lepšie, či práve niečo pripravené z lievito madre alebo z kvásku. Každopádne práca s lievito madre je jednoduchšia na čas, keďže pri niektorých prípravách pokrmov netreba čakať toľko ako pri kvásku, kde treba robiť rozkvas alebo čakať na hotové cesto bez rozkvasu aj 12 hodín. Pri lievito madre je to takmer za 4 hodiny hotovo. Veľká výhoda. A takto rýchlo sa dajú pripraviť aj lievance.

Lievance z lievito madre alebo madrevance sa dajú pripraviť už aj pri zakladaní kváskovej mamy na asi 5-7 deň, ale len v prípade ak lievito pekne rastie, je silné.

Takže budete potrebovať

100g lievito madre

300ml vlažného  mlieka 

1 vajíčko

1 balenie vanilkový alebo škoricový cukor

2 PL kryštálový cukor 

štipka soli 

200-250g pšeničnej hladkej múky (zámerne je rozmedzie väčšie, každá múka saje inak, každý máme doma inú veľkosť vajíčka)

Cesto po zamiešaní necháte zakryté na linke 4-5 hodín. Bude potom samá bublinka a krásne bude voňať.

TIP  : Do cesta tesne pred použitím môžete nastrúhať jedno jabĺčko.

Lievance vyprážate/pečiete na panvici tak ako ste zvyknutí. Ochutiť či ozdobiť si môžete podľa vašej chuti a nálady.

 

12 komentárov k “Madrevance – Lievance z lievito madre”

  1. Zuzka prosím Ta ak idem robit tieto lievance tak LM ktoré som odložila do chladničky(na 5den) mám predtým vybrat alebo rovno z chladničky dat ?? A všetko spolu zamiešať a nechať 5hodin postať áno?

  2. Mila Zuzanko,

    VYBORNE livance!

    Dekujeme za vynikajici recepty , at uz jsou to chleby nebo sladke peceni atd.
    Vas blog je opravdu krasny! Moc se mne libi take fota kozenek, kralicci, slepice no vsechno!!
    Ale te prace!!
    Musite byt velmi pracovita a vyborne zorganizovana.
    Pri procitani jsem nasla cast, kde Vas dedecek zasadil 5 pazitek!
    Musela jsem se smat…. taky tam byl recept na pazitkove pecivo, ale ted to nemuzu najit a chtela bych Vas poprosit jak se spravne ten recept volal.
    Ale az budete met cas, nespecham.

    Moc a moc dekuji,

    Magda.

  3. Dobry vecer chcem sa spytat mam zalozene LM ma 7 dni zo zvysku som spravila cesto na lievance ale po 5, 5 hod ma malo bubliniek na povrch. Mam cakat alebo spravit lievance aj tak.
    Dakujem

  4. Dobry den, som uplnu novacik. Chcela by som spravit lievance, avsak mam dve otazky. 1. Ked chcem cesto dat do chladnicky kysnut, tak musi najskor kysnut na linke tie 4 hodiny a az potom do chladnicky, alebo hned po zarobeni do chladnicky? 2. Ked ich pojdem robit a vyberiem z chladnicky, tak musia postat na linke, alebo sa maju robit hned vytiahnute z chladnicky? Dakujem velmi krasne Lucia

    1. Dobrý deň , určite je lepšie keď necháte cesto na linke aspoň na chvilku aby sa naštartovalo inak pokojne môžete nechať potom zvečera do rana v chlade.
      Po vybrati z chladničky ak by bolo cesto príliš husté pridáte mlieko na mierne rozriedenie a môžete hneď robit.

  5. Dobry den, rada bych se zeptala, vcera jsem delala livance. Testo bylo jak ma byt, krasne nabehly, jen me trosku prekvapila nakysla chut. Je to tak spravne? Testo jsem nachystala rano, dala ven a ve 14. 30 dala do kuchyne a sli jsme ven. V 19h jsem sla smazit. Z LM jsem delala zatim jen rolky s cokoladou a jablickem(ty jsou naprosto skvele) a slane buchty. LM poctive krmene, uz ho mam skoro rok. Dekuji

  6. Dobry den, otazocka – pouzivate LM so 100% hydrataciou?podla prvej foto to tak vyzera. Ak sa pouzije klasicke LM s 50% hydrataciou, treba pridat viac mlieka? Ďakujem

Napísať odpoveď pre Miska Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *