Madregáčiky

Madregáčiky alias pagáčiky z lievito madre. A zemiakové som piekla. Deti ľúbia akékoľvek pagáčiky. Len tak si chrumkajú. A urobiť pagáčiky z LM z pôvodného kváskového receptu bol fajn nápad.

V podstate je asi jedno či si urobíte čisté , či zemiakové alebo škvarkové . Cesto je takmer univerzálne na akékoľvek slané pečenie z Lievito madre. Kľudne by sa dali urobiť aj cesnakove uzliky alebo slnečnicové kocky. Fantázia akákoľvek.

Nerobila som predcesto. Nakŕmené lievito madre som odobrala , zamiesila všetko spolu a nechala na linke 12 hodín (od večera do rána) . No ale koza sa tvárila, že ide rodiť tak som cesto ešte na 4 hodiny dala do chladničky. Nevadilo to, spomalilo sa kysnutie. Potom som cesto nechala hodinu na linke sa ohriať  na izbovú teplotu a už to išlo raz dva.  Ale teda pekne po poriadku.

Potrebujete :

130g Lievito madre (deň vopred nakŕmené)

280-300ml mlieka

350g pšeničnej hladkej múky 00

200g špaldovej celozrnnej múky

80g olej

16g soli

1 vajíčko (mám veľkosť XL)

150g Uvarené a postrúhané zemiaky

Postup:

Vymiesit všetko spolu a nechať na linke zakryté kysnúť 12 hodín. Cesto pekne narastie.

Vyvaľkať na doske a pridáme zemiaky postrúhané a mierne osolíme. (miesto zemiakov môžete dať osolené mleté škvarky, alebo len popučený cesnak, alebo medvedí cesnak … )

Cesto preložiť na 3-4x

A znovu jemne vyvaľkať

Vykrojiť pagáčiky

A uložiť na plech a nechať kysnúť ešte aspoň 2,5hodiny

Potrieť vajíčkom prípadne ozdobiť a piecť na 190st dozlatista. (Cca 23min).

8 Replies to “Madregáčiky”

  1. Perfektný recept, boli výborné a s cestom sa krásne pracovalo 👍👍👍
    Ďakujem, všetky tvoje recepty, čo som vyskúšala s LM boli paradne ♥️

  2. dobrý deň,
    po tom preložení ich nechať podkysnúť a potom vyvaľkať? alebo hneď po preložení vyvaľkať a vykrajovať?
    Ďakujem

  3. Dobrý deň. Prosim tie zemiaky nevmiešavať do cesta, ale idú až na vykysnuté a vyvaľkané cesto? Ďakujem za odpoveď.
    Vyzerajú úžasne.😋👏😋

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *