Madregáčiky alias pagáčiky z lievito madre. A zemiakové som piekla. Deti ľúbia akékoľvek pagáčiky. Len tak si chrumkajú. A urobiť pagáčiky z LM z pôvodného kváskového receptu bol fajn nápad.
V podstate je asi jedno či si urobíte čisté , či zemiakové alebo škvarkové . Cesto je takmer univerzálne na akékoľvek slané pečenie z Lievito madre. Kľudne by sa dali urobiť aj cesnakove uzliky alebo slnečnicové kocky. Fantázia akákoľvek.
Nerobila som predcesto. Nakŕmené lievito madre som odobrala , zamiesila všetko spolu a nechala na linke 12 hodín (od večera do rána) . No ale koza sa tvárila, že ide rodiť tak som cesto ešte na 4 hodiny dala do chladničky. Nevadilo to, spomalilo sa kysnutie. Potom som cesto nechala hodinu na linke sa ohriať na izbovú teplotu a už to išlo raz dva. Ale teda pekne po poriadku.
Potrebujete :
130g Lievito madre (deň vopred nakŕmené)
280-300ml mlieka
350g pšeničnej hladkej múky 00
200g špaldovej celozrnnej múky
80g olej
16g soli
1 vajíčko (mám veľkosť XL)
150g Uvarené a postrúhané zemiaky
Postup:
Vymiesit všetko spolu a nechať na linke zakryté kysnúť 12 hodín. Cesto pekne narastie.
Vyvaľkať na doske a pridáme zemiaky postrúhané a mierne osolíme. (miesto zemiakov môžete dať osolené mleté škvarky, alebo len popučený cesnak, alebo medvedí cesnak … )
Cesto preložiť na 3-4x
A znovu jemne vyvaľkať
Vykrojiť pagáčiky
A uložiť na plech a nechať kysnúť ešte aspoň 2,5hodiny
Potrieť vajíčkom prípadne ozdobiť a piecť na 190st dozlatista. (Cca 23min).
Perfektný recept, boli výborné a s cestom sa krásne pracovalo 👍👍👍
Ďakujem, všetky tvoje recepty, čo som vyskúšala s LM boli paradne ♥️
Ďakujem aj ja teším sa …
Dobry den, to vajicko ide do cesta ci na potretie?
Vajíčko do cesta
dobrý deň,
po tom preložení ich nechať podkysnúť a potom vyvaľkať? alebo hneď po preložení vyvaľkať a vykrajovať?
Ďakujem
Dobrý deň. Prosim tie zemiaky nevmiešavať do cesta, ale idú až na vykysnuté a vyvaľkané cesto? Ďakujem za odpoveď.
Vyzerajú úžasne.😋👏😋
Ano zemiaky až na vyvaľkané cesto a potom prekladať a znovu vyvalkat
Dobrý deň môžem sa spýtať, tých oskvarkov, toľko koľko zemiakov?ďakujem