Sú dni kedy je dobré mať doma hoci i veľký chlieb upečený, ktorý vydrží dlhšie vláčny a mäkký. A vďaka kašozápare to ozaj tak aj je. V kombinácii s lievito madre je to dobrá voľba.
Z LM som urobila predcesto úplne klasicky aby som mala čerstvo nakŕmené 150g. Tie 4 hodiny stačili aj na kašozáparu, do misky som dala 40g ražnej celozrnnej múky a 40g ovsenných vločiek, zaliala 100ml 80-85° vodou a nechala zakryté spariť.
Potom k predcestu pridať celú kašozáparu a ďalej
300g vody
100g kefír z tibetskej huby (môžete nahradiť acidkom, jogurtom, kyslou smotanou)
350g pšeničnej hladkej múky 00
200-225g pšeničnej celozrnnej múky
11g soľ
Už určite si poznáte cesto aká konzistencia vám vyhovuje. Preto ak budete dávať acidko alebo jogurt či kefír tak radšej uberte menej ako tých 100g a postupne prilievajte. Ja mám radšej viac hydratované cesto na chlieb. Takže ak dáte len 70-80g možno bude stačiť. Ak by ste mali cesto tuhšie, radšej potom smelo pridajte ešte tých 20-30g naviac.
Cesto je pružné, dobre sa prekladalo. Stačí popoťahovať v naolejovanej mise z každej svetovej strany dohora a preložiť cez chlieb. Zopakovať počas 3 hodín 3-5x . Potom stočiť do ošatky a nechať celú noc v chladničke. Veľmi mu to prospeje taká pomalá fermentácia.
Na druhý deň alebo po minimálne 8 hodinách vybrať z chladničky a nechať ešte na linke 2 hodiny a šup do vyhriatej rúry na horúci plech.
A piecť tak ako ste zvyknutí na vašu rúru. Ja pečiem 15min na 250° a 25-30min na 190°.
Robíte aj západu,tích prvých 15 minút… ďakujem.
Nerozumiem otázke
Prepáčte,malo to byť záparu..
Ale už som sa dočítala ,že pečiete bez zápary…😀