Leviťák s tibetským kefírom

Kdesi čosi som zachytila, že z lievito madre sa inak upečie „normálny chlebík“, ako keď sa pečie z klasického ražného kvásku. No viac mi nebolo treba.
Biely chlebík z 9-dňového LM som už upiekla (recept nájdete tu) a prišiel rad na ten „normálny“. Doma mám dosť kritikov a odborníkov na chuť, tak nik nevedel aký chlebík sa pečie. No a po upečení a po ochutnaní bola samozrejme na mieste otázka, aký to bol chlebík. Veď skúste aj sami si povedať, už pri pohľade na fotku striedky. poznali by ste , že je to čisto chlieb z LM?!

Tentokrát som robila aj predcesto. (pri LM používam zámerne názov predcesto, ako pri klasickom kvásku je rozkvas. Nie je to nikde predpísané, len ja som si to tak osvojila). Predcesto bolo hotové na parapete nad radiátorom za 4 hodiny.

  • 150g lievito madre
  • 100g vody
  • 100g ražnej celozrnnej múky 

Do cesta ešte ďalej pridáte –

  • predcesto
  • 350g pšeničnej hladkej múky 00
  • 150g ražnej celozrnnej múky
  • 300g kefíru z tibetskej huby
  • 100g vody
  • 13g soli 

Cesto po zamiesení som dve hodiny prekladala každých 20 minút.

Potom stočiť do ošatky a na celú noc wellnessovať do chladničky.

 

Tam úžasne vďaka dlhej fermentácii podkyslo a viditeľne nabralo na objeme. Preto som už nenechávala dokysnúť na linke, ale išlo rovno do vyhriatej rúry na horúci plech.


Leviťák sa piekol 15min na 230st a 25 min na 190st.

No a teda ako sa vám pozdáva recept a ako sa vám páči striedka ? Budem rada ak ho skúsite a porovnáte chuť s chlebíkom, kde máte ražný/celozrnný kvások.

 

 

 

9 Replies to “Leviťák s tibetským kefírom”

  1. Vysvetlit viem ale je lepšie keď to uvidíte . Tu u mna na blogu nájdete – Ako na prvý chlieb alebo hľadajte vás prvý bochník z kvasku a mate tam aj videá z prekladania a stacania do osatky .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *