Rozhodla som sa ísť do Brna na krst knihy „Upečeno s láskou“, okrem kvetiniek pre tri dámy, ktoré si vážim a obdivujem , chcela som ešte niečo „moje“. Iné ako chlieb, ale aby bolo z kvásku. A typické slovenské. Ďumbierniky čiže zázvorniky. Výborná voľba , ktorú málokto pozná v spojení s kváskom. Napovrchu chrumkavé, ale keď do nich 2-3x vdýchnete, tak zmäknú.
Prípravu zázvorníkov ale treba rozdeliť na tri dni, aby teda boli ozaj ako majú byť. Jeden deň sa miesi cesto a nechá odpočívať v chladničke, druhý deň sa vykrajujú tvary a nechajú sa na plechu sušiť a ešte ich treba po niekoľkých hodinách pretočiť, a na tretí deň sa pečú. No samozrejme ak sa pýtate, či to ozaj treba takto, veď skúste inak, ale potom nezistíte tú ozajstnú chuť. Na dobré sa dlho čaká a trpezlivosť skvelé zázvorníky prináša. Ten čas oddychu aj schnútia má svoj význam práve v tom, že zázvorníky pekne vyskočia hore a nebudú sa rozlievať ale hlavným dôvod je ten, že ostanú na povrchu chrumkavé a vstrede zmäknuté. Ako ozaj pravé slovenské.
A teda potrebujete :
- 20g kvásku
- 500g pšeničnej hladkej múky
- 4 celé vajíčka
- 400g práškového cukru
- štipka soli
- 20g sušeného zázvoru
- 20g masla
Všetko spolu zamiesiť, cesto je mierne lepkavé a mäkké. Na celú noc odložiť do chladničky. Alebo ak zamiesite ráno, tak aspoň na 8 hodín nechať v chlade.
Ak by ste mali drolivé cesto, pridajte maslo . Ak by sa vám cesto lialo, pridajte múku. Každý máme iné vajíčka, môžu spôsobiť práve tú rozdielnosť cesta.
Potom vykrojiť tvar aký sa vám páči, ja som použila pečiatku a deťom som urobila macíkov.
Vykrojené tvary otočíte opačne ako ste vzali z dosky a položíte na plech na papier na pečenie. Po min 6 hodinách pretočíte, aby obschli aj z druhej strany. A zase necháte odpočívať min 6 hodín.
Rozohrejte rúru na 170 st a pečte cca 18min , zhora budú stále mäkké ale odspodu už vidno že sú upečené.
Ak ich necháte len tak na stole a budú postupne chladnúť tak aj schnúť. Keď si vezmete zázvorník , priložte k ústam a vdýchnite doňho dva tri krát, ostane stále na povrchu chrumkavý a vnútri mäkký. A tá chuť ! Tá chuť !
Tesim sa ze som objavila tvoju stranku. Kvaskujem druhy rok a pred Vianocami som rozmyslala ako prerobit osvedcene zazvorniky na kvaskove ale nenabrala som odvahu. Tesim sa ze to ide a ze to niekto vymyslel za mna. Bez nich nie si Vianoce. 😁
Dobrý deň potrebujem sa opýtať ak si chcem rozmnožiť lievito madre tak rozmnožujem len 100 gramov a pridám po 250 lievita a 250 múky a 125 vody alebo rozmnožujem to čo mám teraz vo fľaši? to je 250 z posledného kŕmenia. A ďakujem za informácie máte veľmi dobrú stránku kvaskujem už asi 3 roky s lievitom som začala len minulého roku ale ma to baví. Ďakujem veľmi pekne Mária
Rozmnožiť LM aby ho bolo viac tak si odvážite koľko mate a polovicu vodu z tej váhy LM a presne toľko muky
sk chcete len LM nakŕmiť tak 100+100+50
Zuzka prosím, pri akej teploty majú zázvorníky schnúť. Ďakujem♥️
prepáč nevšimla som si komentár skôr . ale v spajzy plus mi is okolo 15-18 st