Kváskové parené bambuľky

Joj, no kto by ich nemal rád. V detstve i teraz v dospelosti. S makom, s kakaom, plnené či „čisté“ … A poriadne poliať rozpusteným masielkom.

Pamätám sa na moju prababičku, keď robila buchty ako ich z tej horúcej pary vyberala rukou a hádzala do veľkej smaltovanej misy s kvetinkami, ako také tenisové loptičky. Boli ozaj obrovské. Alebo ja taká malá, že mi len veľké pripadali? No každopádne je to spomienka prekrásna. Prababičku si pamätám vo veľkej sukni so zásterkou, na hlave šatka … Ako v rozprávke.  Som vďačná za takú spomienku.

A keďže je kvások „IN“ , poďte si so mnou urobiť kváskové parené bambule či buchty. Bambule preto, že budú ozaj veľké.

Príprava a postup klasika ako s kváskom, cesto z večera do rána, dlhšia fermentácia v špajzy pri cca 15st. Netreba robiť rozkvas.

Pripravte si : na 22ks

  • 30g kvásku ražný alebo pšeničný
  • 750g múky (500g hladkej, 250g polohrubej)
  • 450ml mlieka vlažného
  • 5 PL cukor
  • 13g soli

Cesto som po zamiesení 2x v priebehu hodiny preložila a potom zakryté uložila kysnúť do špajze.  Ráno som cesto vybrala z misy a ešte raz preložila a nechala na doske ohriať na izbovú teplotu. Trvalo to asi 45min. Rozdelila som na 50-60g kúsky a stočila do bambuliek.

Niektoré som naplnila slivkovým lekvárom, niektoré ostali čisté bez náplne.

Po zabalení do bambuliek som ešte nechala 30min podkysnúť

a až potom sa parili 8 minút.

TIP:  ak dávate pariť buchty na parák, vystrihnite si z papiera na pečenie kruh a to položte na parák, nemusíte už olejovať (maslovať) , aby sa neprilepili a zároveň cez papier neprejde voda, takže sa nestane, že by sa vám odspodu premočili a ostali „mľandravé“.

A čím si ich už ochutíte je čisto na vás. Naše deti milujú s grankom.
Tak vráťte sa do čias detstva a do spomienok na babičky.

 

 

 

8 komentárov k “Kváskové parené bambuľky”

Napísať odpoveď pre Slavien Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *