Kváskové palacinky

 

Palacinky ľúbi snáď každý. Moje deti najradšej s nutelou. Ja som na nej závislá, teda až po káve.

No ale bola som zo začiatku prekvapená, prečo by mali palacinky kysnúť? Veď doteraz to bolo hop-šup zmixovať a robiť. No kým som nevyskúšala prvý krát s kváskom. Sú tak jemné, sú tak nadýchané. Sú skvelé. Rovnako ako kváskové lievance, či wafle.

Samotná príprava je jednoduchá, akurát po zamiesení bude cesto 3 hodiny odpočívať na linke alebo si zamieste cesto večer a nechajte do rána v chladničke. Výsledok ozaj stojí za to.

Budeme potrebovať :

  • 1 vajíčko

  • 1 vanilkový cukor

  • 2PL kryštálového cukru

  • 100g  pšeničnej polohrubej múky

  • 100g  pšeničnej hladkej múky

  • 550 ml mlieka

  • štipka soli

  • 1 PL ražného kvásku

– kto dáva na panvicu aj olej , ja robím bez oleja

Z cesta bolo 18 palaciniek.

Skúšala som tri spôsoby prípravy cesta.  A asi si každý musíte vyskúšať čo vám najviac vyhovuje a aké palacinky, z ktorého postupu najviac chutia.

1. Postup – všetko spolu zmixovat, nechať na kuchynskej linke 3 hodiny. Urobiť palacinky.

2. Postup – oddeliť žĺtko od bielka. Všetko spolu zmixovať. Nechať na linke 3 hodiny a do cesta ešte zľahka zamiešať sneh z bielka. Vtedy dostanú palacinky do seba „vznášadlo“ … Sú ako „aero palacinky“ plné drobných bubliniek/dierok.

3. Postup – všetko zamiesiť a dať cez noc zakryté do chladničky. Ráno vybrať, nechať ohriať cesto  na izbovú teplotu (cca 2 hodiny) a šup na panvicu.

Tak skúšajte a palacinkujte.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *