Palacinky ľúbi snáď každý. Moje deti najradšej s nutelou. Ja som na nej závislá, teda až po káve.
No ale bola som zo začiatku prekvapená, prečo by mali palacinky kysnúť? Veď doteraz to bolo hop-šup zmixovať a robiť. No kým som nevyskúšala prvý krát s kváskom. Sú tak jemné, sú tak nadýchané. Sú skvelé. Rovnako ako kváskové lievance, či wafle.
Samotná príprava je jednoduchá, akurát po zamiesení bude cesto 3 hodiny odpočívať na linke alebo si zamieste cesto večer a nechajte do rána v chladničke. Výsledok ozaj stojí za to.
Budeme potrebovať :
-
1 vajíčko
-
1 vanilkový cukor
-
2PL kryštálového cukru
-
100g pšeničnej polohrubej múky
-
100g pšeničnej hladkej múky
-
550 ml mlieka
-
štipka soli
-
1 PL ražného kvásku
– kto dáva na panvicu aj olej , ja robím bez oleja
Z cesta bolo 18 palaciniek.
Skúšala som tri spôsoby prípravy cesta. A asi si každý musíte vyskúšať čo vám najviac vyhovuje a aké palacinky, z ktorého postupu najviac chutia.
1. Postup – všetko spolu zmixovat, nechať na kuchynskej linke 3 hodiny. Urobiť palacinky.
2. Postup – oddeliť žĺtko od bielka. Všetko spolu zmixovať. Nechať na linke 3 hodiny a do cesta ešte zľahka zamiešať sneh z bielka. Vtedy dostanú palacinky do seba „vznášadlo“ … Sú ako „aero palacinky“ plné drobných bubliniek/dierok.
3. Postup – všetko zamiesiť a dať cez noc zakryté do chladničky. Ráno vybrať, nechať ohriať cesto na izbovú teplotu (cca 2 hodiny) a šup na panvicu.
Tak skúšajte a palacinkujte.
Palacinky od Vás, Zuzka, robím pravidelne. Sú vynikajúce! Lepšie ako nekvãskové od babičky 🙂 Tie kakaové ozdobky prosím ako robíte, že ich viete nakresliť…dnes chcem vyskúšať časť cesta aj s kakom …ďakujem za recept 💓
Zuzka palacinky sú vynikajúce 👌👌 dcéra povedala, iné už nechcem len tieto 🍀❤️
Ďakujem za super recept 👏👏