Kváskové buchty Honzovky

Vlastne ani neviem, čím to je, že tentokrát boli tie buchty úplne iné ako predtým. Dávnejšie. Buď som dospela za tie roky a zručnosť a cit pre kvások a cesto mám nielen v srdci, ale aj v oku a rukách alebo to bolo všetko spolu a ešte aj pšeničným kváskom. Ozaj neviem, ale každopádne toto musíte vyskúšať . To sú buchty „jedna báseň!“

Rozkvas na buchty môžete urobiť aj z ražného kvásku, no dovolím si tvrdiť, že z pšeničného kvásku sú lepšejšie. Ak máte pšeničný kvások hotový je to už potom ľahšie. Ak nemáte, za tri dni si ho viete skonvertovať z ražného kvásku. Rovnaký postup ako pri ozdravovaní.

Rozkvas – kvások 20g, 80g vody, 130g hladkej múky. Nechať z večera do rána (aspoň 8 hodín) na linke vykysnúť. Test rozkvasu urobíte, že odoberiete za lyžičku rozkvasu a vložíte do misky, kde máte vlažnú vodu, keď ostane plávať napovrchu, je akurát pripravený na použitie.

K hotovému rozkvasu pridať

  • 1 vajíčko
  • 50g cukru
  • Štipka soli
  • 50g zmäknutého masla
  • (Ak máte radi a zvyknete dávať kôru z polovice citróna)
  • Na hrot noža kurkumu – urobí cesto krajšie žlté
  • 150g Vlažné mlieko
  • 370g Múka hladká špeciál 00

Zamieste cesto v robote, nie veľmi dlho, lebo je mastné. O chvíľku sa bude oddeľovať od stien misy.

Zakryte a nechajte kysnúť 3 hodiny. Cesto ostane po vykysnutí ako balón.


Preložte na pracovnú dosku či fóliu (ako ste zvyknutí). Cesto vyvaľkáte na hrúbku asi 1,5 cm a môžete vykrojiť formičkou kruh alebo radielkom urobiť štvorce. Naplníte lekvárom (dala som slivkový – povidla) , spojíte vstrede a poriadne stlačíte v spoji, aby vám pri pečení nevytiekla plnka.

Mne sa to stalo, lebo som nešetrila na plnke a v niektorých miestach bolo cesto príliš tenké.

Uložíte do pekáča, jednu buchtu vedľa druhej, Do pekáča môžete dať papier na pečenie alebo vymastíte maslom a vysypete polohrubou múkou úplne jemne.
Buchty potriete rozpusteným maslom alebo olejom z každej strany, aby sa po upečení pekne od seba oddeľovali, a necháte znovu podkysnúť  90 minút.

Medzičasom si zapnete rúru a pred vložením do rúry potriete buchty rozšlahaným vajíčkom s troškou mlieka.

Piecť sa budú na 200st približne 20-23 minút. Ak by zhora rýchlejšie tmavli, môžete zakryť alobalom.

 

9 komentárov k “Kváskové buchty Honzovky”

  1. Dobrý den, dnes jsem chtěla vyzkoušet kváskové buchty neboť běžně dělám buchty kynuté droždím. Překvapilo mě však 370g hladké mouky. Mouku jsem přidávala postupně, přidala jsem jen 300g mouky a i tak se mi zdá těsto hodně hutné. Nemělo být uvedeno méně mouky? Mám zkušenost, že z hutného těsta se buchty špatně balí a buchty nejsou křehké. Hela

  2. Ten recept je dobrý, urobila som to tak,ako je napísané abuchty boli fantastické. Vrch som nepotierala vajíčkom, po upečení som potrela trošku s mliekom.

  3. Dobrý večer, chcela by som vyskúšať Váš recept na buchty, ak chcem použiť pšeničný rozkvas (lievito madre) a mám ho už v chladničke zarobený (mám ho plný 7 dcl tégel), prosím Vás, koľko gramov mám použiť už hotového rozkvasu? Lievito madre mám krátko, ešte som z neho nerobila pečivo, preto nemám odhad, ani mierku, koľko dávať… Ďakujem za odpoveď.

    1. Na buchty dávám 2 velké polevkové lžíce. Pokud máte LM mladé, budou buchty méně nadýchané. LM musí být vyzrálé, aby utáhlo sladké a mastné těsto. Čím starší, tím lepší (silnější). Udělejte nejprve párkrát rohlíky. LM vám vyzraje.

Napísať odpoveď pre Iva Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *