Kvásková pizza s dlhou fermentáciou

Na dobré sa oplatí počkať, alebo nájsť si tak čas aby to malo zmysel, lebo ozaj sa to oplatí, na tej chuti to poznať. Ale dobre ak nevydržíte, či žijete život rýchly, čo už … všetko je tak ako si sami zariadite. Kto sa kvásku rozumie ozaj ho pozná , má pred ním rešpekt a voči nemu úctu , tomu vysvetľovať netreba. A tým „rýchlikom“ to asi je aj tak jedno. No ale ide tu o pizzu. Každý ju má rád, každý má rád na nej niečo iné a stále je to niečo čoho sa asi ani nedá prejesť. 

Postup na pizzu z kvásku je rovnaký ako poznáte pri chlebíku, rozkvas, potom zamiesiť cesto , ale v tomto momente sa cesto ukladá na minimálne 12-24-30 hodín do chladničky. To je tá dlhá fermentácia. Dlhé a pomalé kysnutie. Odporúčam odložiť cesto v chladničke na spodnú poličku, je tam chladnejšie ako vyššie.

Rozkvas :

  • 10g  vášho kvásku 
  • 60g pšeničnej hladkej múky
  • 40g vody 

Vznikne tuhší kvas. Ťažko sa mieša, je z toho takmer „tenisová lopta“. Veď správne tak to má byť. Odložíte na linke a necháte pracovať 6-7hodín, isto netreba dlhšie, lebo ešte bude dlho pracovať v chladničke.

Cesto :

  • 550 – 600g pšeničnej hladkej múky 00 
  • 380-400g vody 
  • 25g olivový olej
  • 13g soľ 

Cesto po zamiesení netreba prekladať Uložíte ho na dlhý chladničkový wellness aspoň na 12hodín . Kľudne aj do 30 hodín tam vydrží, alebo si ho rozdeľte na dve cestá. Jedno „dnes“ a druhé „zajtra“. A aj tam uvidíte zmenu.

Po dlhej fermentácii si cesto vyberte na dosku, a nechajte ohriať na izbovú teplotu asi dve hodiny. Potom si ho rozdeľte podľa veľkosti plechu na aký chcete piecť,

Isto ste už robili pizzu z droždia, tak máte predstavu aký plech chcete použiť a koľko cesta sa vám tam zmestí. Niekto má rád pizzu po stranách hrubšiu a vstrede tenkú, tak si tak aj vaše cesto prstami roztlačte. Valček netreba vôbec použiť. Niekto má rád pizzu ako koláč, tak si aj takú urobte. Je to na vás. Ja robievam aj tak aj tak. je nás doma dosť a každý má rád „tú svoju pizzu“.

Keď už máte cesto roztiahnuté a na plechu tak zapnite rúru na najvyšší stupeň . Cestu dobre padne keď ešte podkysne kým sa rúra vyhreje.

Ak pečiete na pizza kameni, dajte ho do rúry nahriať.
Podľa chute alebo podľa toho čo vám ponúkne chladnička si dajte na pizzu čo máte radi, a potom šup s ňou do rúry.

Ak máte najvyšší stupeň 250st, bude sa pizza podľa hrúbky piecť asi 15min.


Nemôžem vám ale napísať presný počet minút práve kvôli tomu, že máte radi hrubšiu a prepečenejšiu alebo tenšiu a nie tak chrumavú . tak si to pekne odsledujte.

4 komentáre k “Kvásková pizza s dlhou fermentáciou”

      1. No bohužiaľ nepomohlo, síce cesto neskôr krásne podrastlo, nedalo sa s ním robiť, totálne zostalo riedke, lepilo sa všade.

Napísať odpoveď pre Zuzana Dolinková Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *