Koláč so skaramelizovanými jablkami orechami a brusnicami

Dostali sme od susedov kopec jabĺčok. Nestriekané. Drobné. Sladké. … no úplne tie klasické dedinské. Ako od babičky.

No a veľa mi nebolo treba a už som mala v hlave nápad na koláč. Presne tento a presne takto . Podaril sa. Som spokojná.  Použila som lievito madre (no sa dá urobiť  aj s kváskom).

Čerstvé nakŕmené lievito madre 180-200g

130-150g šlahačkovej smotany (dala som smotanu na varenie) 

2 celé vajíčka ( 12 prepeličích vajec)

štipka soli

55g cukor kryštál

300-350g  pšeničnej polohrubej múky

Plnka : Nakrájané jabĺčka 6-8 malých (3 veľké)

vlašské orechy za hrsť

brusnice sušené za hrsť (nemusia byť, no dodajú správnu chuť) 

mletá škorica 1kl 

5 PL kryštálový cukor

3PL maslo

Postup na cesto, ktoré bude v závere veľmi vláčne lepkavé no po nakysnutí sa s ním bude pekne pracovať . No bude stále veľmi jemné a to je aj záruka, že po upečení bude koláč mäkký vláčny a dlhšie vydrží. Tak zbytočne netreba podsypávať viac múkou. Pokúste sa to zvládnuť.

Smotana a lievito madre a cukor vymiešame ako prvé spolu , pridáme vajíčka, soľ a múku. Jemne zapracujeme všetko spolu. Zopakujem bude to lepiť. Preložte do druhej misy a mierne aspoň 2x poprekladajte cesto v priebehu hodiny.

Cesto sa minimálne zdvojnásobí. A nechajte ešte druhú hodinu kysnúť.

Zatiaľ počas kysnutia si pripravte plnku, aby mala čas vychladnúť . Očistené a natenko nakrájané jabĺčka

Na panvicu cukor a keď sa začne topiť pridáte maslo a miešate až sa všetko rozpustí a pekne spolu spojí

vložíte jabĺčka do karamelu . oni o chvíľku pustia šťavu a budete miešať občas až sa vytvorí akoby sirup pridáte orechy, brusnice a škoricu . Po chvíľke odstaviť a nechať vychladnúť .

Cesto po vykysnuti si preložiť rozvaľkané do formy alebo na plech a mierne podvihnúť kraje aby plnka nevypadla a šťava nevytiekla. Kraje potrieť vajíčkom .

Rúra sa zatiaľ vyhriala na 200st. Po vložení koláča som znížila na 180st a piekol sa cca 22min.

Cesto len po bokoch je vyššie vstrede tenšie.

Tesne pred dopečením som ešte urobila sladký sneh z dvoch bielkov

a nechala 7min zapiecť.

A samozrejme som musela krájať ešte teplý … je vynikajuci .

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *