Dostali sme od susedov kopec jabĺčok. Nestriekané. Drobné. Sladké. … no úplne tie klasické dedinské. Ako od babičky.
No a veľa mi nebolo treba a už som mala v hlave nápad na koláč. Presne tento a presne takto . Podaril sa. Som spokojná. Použila som lievito madre (no sa dá urobiť aj s kváskom).
Čerstvé nakŕmené lievito madre 180-200g
130-150g šlahačkovej smotany (dala som smotanu na varenie)
2 celé vajíčka ( 12 prepeličích vajec)
štipka soli
55g cukor kryštál
300-350g pšeničnej polohrubej múky
Plnka : Nakrájané jabĺčka 6-8 malých (3 veľké)
vlašské orechy za hrsť
brusnice sušené za hrsť (nemusia byť, no dodajú správnu chuť)
mletá škorica 1kl
5 PL kryštálový cukor
3PL maslo
Postup na cesto, ktoré bude v závere veľmi vláčne lepkavé no po nakysnutí sa s ním bude pekne pracovať . No bude stále veľmi jemné a to je aj záruka, že po upečení bude koláč mäkký vláčny a dlhšie vydrží. Tak zbytočne netreba podsypávať viac múkou. Pokúste sa to zvládnuť.
Smotana a lievito madre a cukor vymiešame ako prvé spolu , pridáme vajíčka, soľ a múku. Jemne zapracujeme všetko spolu. Zopakujem bude to lepiť. Preložte do druhej misy a mierne aspoň 2x poprekladajte cesto v priebehu hodiny.
Cesto sa minimálne zdvojnásobí. A nechajte ešte druhú hodinu kysnúť.
Zatiaľ počas kysnutia si pripravte plnku, aby mala čas vychladnúť . Očistené a natenko nakrájané jabĺčka
Na panvicu cukor a keď sa začne topiť pridáte maslo a miešate až sa všetko rozpustí a pekne spolu spojí
vložíte jabĺčka do karamelu . oni o chvíľku pustia šťavu a budete miešať občas až sa vytvorí akoby sirup pridáte orechy, brusnice a škoricu . Po chvíľke odstaviť a nechať vychladnúť .
Cesto po vykysnuti si preložiť rozvaľkané do formy alebo na plech a mierne podvihnúť kraje aby plnka nevypadla a šťava nevytiekla. Kraje potrieť vajíčkom .
Rúra sa zatiaľ vyhriala na 200st. Po vložení koláča som znížila na 180st a piekol sa cca 22min.
Cesto len po bokoch je vyššie vstrede tenšie.
Tesne pred dopečením som ešte urobila sladký sneh z dvoch bielkov
a nechala 7min zapiecť.
A samozrejme som musela krájať ešte teplý … je vynikajuci .
Musim povedat, ze tento kolac je az nebezpecne dobry, neviem sa ho dojest😁
Proste vynikajuci, veeelmi chutny😋👍. Mozem len vrele odporucat, jeden z najlepsich kolacikov, co som kedy jedla😊😋😍❤️