Jarná Dolinka so semienkovou záparou

Nechodím na nákupy. U nás všetko vybavuje Ocko. Čo sa dá objednať online je na mne, čo treba kúpiť v obchode tam ja nejdem. Teda ak nemusím.  Zrazu bolo treba ísť a čuduj sa svete čo som v obyčajnom dedinskom obchode našla.  A zo všetkého je tento chlebík. Farebne mi to pripomenulo už jar. Hoci ešte od nás na sever či severovýchod majú kopy snehu. Poznáte všetko toto ?!

Chlebík sa upiekol obrovský. Plný semienok a rôznych chutí. Viete si predstaviť tú vôňu v dome ?!

Chlebové korenie je veľmi intenzívne. No ale príjemné. Tak pekne po poriadku.  Najskôr rozkvas a zápara. Robíme ich súčasne. Oba potrebujú v noci pekne vedľa seba spinkať.

Rozkvas :

  • 50g  celozrnná ražná múka 
  • 50g voda
  • 20g kvások

Zápara :

  • 70g všetkeho čo som mala doma

Ľan, sézam, tekvica, ovsenné vločky, slnečnica, pohánkové vločky, rasca celá, chlebové korenie, mandle, ovsenné otruby, pšeno

  • 140g vody – vriacou zaliať semienka a zakryť. Nechať spolu s rozkvasom do rána. 

Cesto  :

  • 150g celozrnná pšeničná múka
  • 350 pšeničná hladká múka T650
  • 420 g kefir z Tibetskej huby 100% hustý
  • zápara
  • 12g soľ
  • rozkvas

Hydratácia je 100% , lebo zápara a hustý kefír. Takže cesto išlo po 30min autolýze a hodinovom prekladaní na 16 hodín do chladničky. Na druhý deň z  chladničky sa ohrievalo na linke 2 hodiny a stočila som do ošatky a znovu na 8 hodín do chladničky.

Piekla som v liatinovom hrnci. 250st – 15 minút a 190st – 35min

No i tak sa roztiekol, ale dôležité je že chutil veľmi.

7 komentárov k “Jarná Dolinka so semienkovou záparou”

  1. Zuzi,tak jsem se do chlebíčků konečně pustila☺️,jsem zvědavá,jak zítra dopadne pečení. Litinu nemám… Můžu dát jen na kámen,nebo raději nahřát starý těžký hrnec s poklicí po babičce 🤔,nebo sklo.

Napísať odpoveď pre Miluš Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *