Jablkovo-nutelové rohlíčky

Ponúkla som sa, že upečiem sladké dobroty pre farárov, ktorí slúžia u nás v kostole sv.omšu každý jeden deň iný farár pred nedeľnou hodovou slávnosťou (odpust/hody). Okrem sladkého som piekla každý deň ako poďakovanie kvaskový chlebík . A tak vznikol aj recept na tieto rohlíčky … je sezóna jabĺčok a v kombinacii s nutelou je to mňamka veľká .

Jabĺčka dodajú ako plnka vláčnosť a teda ostanú rohlíčky dlhšie mäkšie a nutela je perfektná tak či onak.

Na kysnuté rohlíčky budete potrebovať :

250g polohrubej múky

250g hladkej muky

250g vlažného mlieka

1 vajíčko

40g  cukru

štipka soli

30g masla alebo oleja

5g sušeného droždia alebo 21g čerstvého droždia (polovica kocky)

Postup je jednoduchý –

Do veľkej misy preosiať múku do stredu urobiť jamku nasypať droždie (čerstvé pomrviť) pridať polovicu  cukru a vlažné mlieko. Urobiť akoby kašičku a nechať nakysnúť asi 15min až sa vytvorí čiapočka – vykysnutý kvások z droždia.

Pridať všetko ostatné . Zamiesiť a nechať kysnúť pri izbovej teplote cca 90min. Po vykysnuti preložiť na pracovnú dosku/fóliu .

Cesto vyvaľkať do kruhu, radielkom rozdeliť na trojuholníky. Každý naplniť plnkou – očistené postrúhané jablká zmiešané s nutelou,

a stočiť do rohlíka od širšieho konca dostredu k úzkemu koncu. Preložiť na plech na papier na pečenie , nechať podkysnúť 15-20min, pred pečením potrieť vajíčkom a piecť na 190st približne 18min.

 

 

 

 

5 komentárov k “Jablkovo-nutelové rohlíčky”

  1. Milá Zuzanka,už ani neviem kde som natrafila na odkaz na vašu stránku,ale hltám každý jeden príspevok. Či je to o farme,varení,pečení(som kváskovač začiatočník🙂) alebo o voľnom čase s deťmi👍👍👍.
    Od teraz dúfam,že mi neujde ani jeden príspevok!!!
    Pre mňa ste prototypom ideálnej ženy,matky,manželky,kuchárky!!!!! 🙏🙏🙏🙏🙂

  2. Prajem krásny deň, chcem sa opýtať na variantu s kváskom???
    1 PL Lievito madre stačí? 100g Ďakujem krásne za odpoveď. S pozdravom Michaela

  3. Dobrý deň.
    Priami kontak som na Vašej stránke nenašiel. Tak sa spýtam takto. Ako by sa chovalo, vyzeralo, akú štruktúru by malo cesto resp. výsledný produkt (na nejaký sladký koláč), ak by som nepoužil vajíčka a mlieko? Bolo by cesto krehké a jemné, alebo je to podmienené mliekom.

    Ako píšete, LM je hustejšie, dalo by sa z neho upiecť aj bábovka?

    1. Dobrý deň, miesto mlieka môžete dať vodu no cesto bude pripominat rohlik nie koláč …
      a žiaľ viac poradiť neviem nemám tu skúsenosť ani výživové obmedzenie .

      A ano LM sa sa použiť na čokoľvek aj na babovku. Všade kde mate drozdie v recepte viete dať LM aj v receptoch kde ide kypriaci prášok môžete zmeniť na kvaskovu či LM formu no nie všade je to vhodne a dobre.

Napísať odpoveď pre Anikó Németová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *