Ponúkla som sa, že upečiem sladké dobroty pre farárov, ktorí slúžia u nás v kostole sv.omšu každý jeden deň iný farár pred nedeľnou hodovou slávnosťou (odpust/hody). Okrem sladkého som piekla každý deň ako poďakovanie kvaskový chlebík . A tak vznikol aj recept na tieto rohlíčky … je sezóna jabĺčok a v kombinacii s nutelou je to mňamka veľká .
Jabĺčka dodajú ako plnka vláčnosť a teda ostanú rohlíčky dlhšie mäkšie a nutela je perfektná tak či onak.
Na kysnuté rohlíčky budete potrebovať :
250g polohrubej múky
250g hladkej muky
250g vlažného mlieka
1 vajíčko
40g cukru
štipka soli
30g masla alebo oleja
5g sušeného droždia alebo 21g čerstvého droždia (polovica kocky)
Postup je jednoduchý –
Do veľkej misy preosiať múku do stredu urobiť jamku nasypať droždie (čerstvé pomrviť) pridať polovicu cukru a vlažné mlieko. Urobiť akoby kašičku a nechať nakysnúť asi 15min až sa vytvorí čiapočka – vykysnutý kvások z droždia.
Pridať všetko ostatné . Zamiesiť a nechať kysnúť pri izbovej teplote cca 90min. Po vykysnuti preložiť na pracovnú dosku/fóliu .
Cesto vyvaľkať do kruhu, radielkom rozdeliť na trojuholníky. Každý naplniť plnkou – očistené postrúhané jablká zmiešané s nutelou,
a stočiť do rohlíka od širšieho konca dostredu k úzkemu koncu. Preložiť na plech na papier na pečenie , nechať podkysnúť 15-20min, pred pečením potrieť vajíčkom a piecť na 190st približne 18min.