V posledných dňoch je u nás viac ako veselo a prirýchlo. Narodilo sa 5 kozliatok a vyliahlo 30 kuriatok takže času naviac a čas na čokoľvek je ozaj málo. A tak vznikol aj taký chlebík . Čo bolo po ruke išlo za hrsť , vyskočil Hopsa rýchlo a hej je ozaj skvelý.
Rozkvasu som dala o hodne viac ako zvyknem , práve preto aby som mala cesto skôr hotové nech to je všetko raz dva. A dobre tak aj bolo. Hoci nie je vysoká hydratácia cesta , len 72%, pracovalo sa s ním veľmi dobre, každým prekladaním sa cesto zjemňovalo a bolo elastickejšie. Takže vhodný aj pre začiatočníkov.
Rozkvas :
20g ražného kvásku
170g ražnej celozrnnej múky
170g vody
K úžasné nadýchanému rozkvasu ďalej pridať
180 g vody
2PL jogurtu
10g soli
Hrsť ovsených vločiek
Hrsť ovsených otrúb
Hrsť pšeničnej polohrubej múky
Hrsť ovsennej múky
Medzi prsty mletú rascu
325g pšeničnej hladkej chlebovej múky T650
Cesto po zamiesení som preložila do mierne naolejovanej misy a prekladala 4x v priebehu 30min . Po poslednom prekladaní cesto preložené na dosku kde odpočívalo ešte 15min pred stočením do ošatky. V ošatke malo wellness 70min a zapinala sa rúra, cesto hopsa rýchlo rástlo. Na 10 minút išlo cesto do mrazničky aby som ho zastavila kysnúť viac.
Rovno z mrazničky na horúci plech a do rúry. Pieklo sa 12min na 250st a po znížení teploty sa 200st sa dopieklo ešte 28min.
Po upečení nechať vychladnúť na mriežke. Krájať najskôr po 2 hodinách. (Škoda krájať ešte teplý chlieb, potom vlhkosť zostane vnútri a striedka bude mokrá a lepkavá. )
Trpezlivosť ozaj úžasné hej skvelý chlebík prináša..
Zdravím Zuzka, v prvom rade mi dovoľte poblahoželať Vám ku krásnemu blogu. Je naozaj perfektný , len škoda, že som ho objavila dosť neskoro. 🙁
Človek tu nájde veľa užitočných a praktických vecí. Som denným návštevníkom, ale ešte stále mám, čo študovať. Vždy sa teším, keď nájdem nový príspevok. Tak tomu je aj dnes. Chcela by som upiecť tento chlebík, ale nemám doma ovsenú múku. Chcem sa opýtať, čím by som ju mohla nahradiť.
Za odpoveď vopred ďakujem.
Katka ďakujem. Ospravedlňujem sa až teraz som si všimla komentár. Ovsennu múku môžete nahradiť rozmnožovanim vločiek alebo dat naviac klasickú hladkú.
Super… cez víkend skúsim… vďaka