Donuts

Bola po nedeľnom obede. Išla som uspávať najmenšieho zbojníka a že si  premyslím  čo upečiem. Ďalší zbojník ma privítal so slovami

– Mami, a urobíš dounac?!
– Áno, a kedy?
– No teraz!

Tak teda požiadavka bola splnená za 2,5 hodiny. A nech sa páči recept.

Pripravte si :

280g hladkej múky,

5g sušeného droždia alebo 20g čerstvého,

45g cukru,

40g zmäknutého masla,

1 vajíčko,

štipka soli,

175ml vlažného mlieka. (Pre zručnejšie pekárky 200ml)  

1kl škorice.

Postup – do misy všetku múku, vstrede urobiť jamku, dať droždie (vysypať sušené/pomrviť čerstvé), pridať cukor a časť z vlažného mlieka. Zamiešať zľahka aby sa na povrchu vstrede urobila kašička. Nechať kysnúť 15min.

Potom pridať všetko ostatné a zamiesiť cesto. Je vláčne.

Zakryť. Nechať kysnúť 60-90min.

Po vykysnutí ešte spracovať na doske do tvaru bochníka s múkou (bude treba dosypať, mierne podmúčiť a pomúčiť zvrchu, aby sa vám neprilepil valček a rozvaľkať cesto na 1,5-2 cm.

Povykrajovať kruhy väčšie a vstrede menší. Zakaždým si namočím formičku/pohár do múky , lepšie sa potom vykrajuje.

Nechať podkysnúť 20min

a vyprážať v horúcom oleji. Ja dávam do horúceho oleja stranou opačnou ako bolo na doske

a zakryjem panvicu pokrievkou na 30-60sek .

Potom odkryjem (pozor na stekajúce kvapky z pokrievky do oleja!) A pretočím a dopečiem druhú stranu.

Odkladám na tanier si servítkou. Ozdobíme rozpustenou čokoládou alebo pudingom. Podľa chuti každého.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *