Bola po nedeľnom obede. Išla som uspávať najmenšieho zbojníka a že si premyslím čo upečiem. Ďalší zbojník ma privítal so slovami
– Mami, a urobíš dounac?!
– Áno, a kedy?
– No teraz!
Tak teda požiadavka bola splnená za 2,5 hodiny. A nech sa páči recept.
Pripravte si :
280g hladkej múky,
5g sušeného droždia alebo 20g čerstvého,
45g cukru,
40g zmäknutého masla,
1 vajíčko,
štipka soli,
175ml vlažného mlieka. (Pre zručnejšie pekárky 200ml)
1kl škorice.
Postup – do misy všetku múku, vstrede urobiť jamku, dať droždie (vysypať sušené/pomrviť čerstvé), pridať cukor a časť z vlažného mlieka. Zamiešať zľahka aby sa na povrchu vstrede urobila kašička. Nechať kysnúť 15min.
Potom pridať všetko ostatné a zamiesiť cesto. Je vláčne.
Zakryť. Nechať kysnúť 60-90min.
Po vykysnutí ešte spracovať na doske do tvaru bochníka s múkou (bude treba dosypať, mierne podmúčiť a pomúčiť zvrchu, aby sa vám neprilepil valček a rozvaľkať cesto na 1,5-2 cm.
Povykrajovať kruhy väčšie a vstrede menší. Zakaždým si namočím formičku/pohár do múky , lepšie sa potom vykrajuje.
Nechať podkysnúť 20min
a vyprážať v horúcom oleji. Ja dávam do horúceho oleja stranou opačnou ako bolo na doske
a zakryjem panvicu pokrievkou na 30-60sek .
Potom odkryjem (pozor na stekajúce kvapky z pokrievky do oleja!) A pretočím a dopečiem druhú stranu.
Odkladám na tanier si servítkou. Ozdobíme rozpustenou čokoládou alebo pudingom. Podľa chuti každého.