Chlieb vločka

Ako snehová vločka . Taký jemný .
A je v ňom vločka. Taká ovsenná.
Teda o niekoľko vločiek viac.
Prekvapilo ma cesto aké bolo úžasné a výsledný chlebík fenomenálny .

Celé to vzniklo tak akosi náhodou . Dvere do pivnice kde mám múky, boli zatarasené niekoľkými bedničkami marhuliek a presúvať to v čase obedného spánku dvoch malých zbojníkov bolo riskantné, že sa na nejaký šuchot buchot zobudia.  Tak som improvizovala  a dala to čo bolo po ruke.

Z tohto množstva vyšli 2 chlebiky. každý cca 850g.

Rozkvas : 25g  kvások

100g voda

50g ražná hladká múka

50g pšeničná hladká múka

Ako sa ochladilo teraz, tak bol rozkvas hotový počas noci cca za 6-7 hodín. Vy si už svoj kvasok poznáte. Aj čas asi, za aký sa vám dobre a dostatočne vykysne rozkvas.

K rozkvasu pridáte :

770g vody

250g ražnej hladkej múky

750 pšeničnej chlebovej múky

80g ovsenných vločiek

24g soľ

Najskôr autolýza bez rozkvasu – len múka a voda.  V robote sa miesilo 5 min autolyzovalo 30min. Následne som pridala celý rozkvas , zľahka zapracovala v mixeri na najnižšom stupni a po 20min bola pridaná soľ a na záver ovsenně vločky suché celé . Cesto odpočívalo aj s prekladaním ešte 2 hodiny. Prekladala som každých 15-20min

Z misy sa vylialo – doslova,

ale bolo tak jemné tak vláčne .

a následne prvé predstočenie na fólii a odpočinok 15min

a až potom stočenie do ošatiek.  V ošatke pobudlo jedno cesto 60min a druhé išlo na tri hodiny do chladničky už po 30min kysnutia.

Oba sa piekli v remoske po 45min.

Striedka je úplne jemulinka.

 

 

 

 

15 Replies to “Chlieb vločka”

  1. Dobrý deň, som začiatočník, založila som si kvások LM podľa Vášho receptu a rada by som vedela, či sa z neho dá upiecť aj takýto chlebík, alebo musím použiť ražný kvások. Ďakujem. Emília

  2. Dobrý deň Zuzka, chcem dnes urobiť rozkvas podľa tohto vášho receptu a chcem sa spýtať, či je možné vymeniť tu raznu hladku múku za inú, resp. mam raznu celozrnu, spaldovu alebo pšenicnu hladkú a ak áno, či tam treba upraviť pomer vody… Je tento recept vhodný na osatku 28x22x9 cm? Ďakujem vám za odpoveď… Zuzana

  3. Dobrý deň prosím chcem piecť tento chlebík no neviem či som správne pochopil že ten prvý chlebík ste už po 60 minútach kysnutia v osatke piekla? Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *