Chlieb s paradajkami

Tak nejako na to prišlo, že sa tak udialo. Proste mi sušené paradajky prišli pod ruku , cesto na chlieb bolo pripravené. A raz dva bolo hotovo. No tá vôňa čo bola v dome bola ozaj úžasná .

Cesto na chlieb som mala odložené “biele”. Pre porozumenie čo to je – rozkvas ražný a do cesta už len pšeničná chlebová múka. Proste biely chlieb a tie paradajky sú práve vhodné do takého typu chleba viacej ako tam kde je vyšší podiel raže  alebo celozrnky.

Rozkvas : 15g kvásku, 50g vody a 50g ražnej chlebovej (hladkej) múky

Do cesta k rozkvasu pridať 330-350g vody (podľa vašej zvyklosti a zručnosti s hydratáciou cesta)

500g pšeničnej chlebovej múky T650

11g soli

5-6 ks sušených paradajok alebo v oleji 

Cesto po prekladaní a vykysnuti (cca po 2 hodinách) roztiahnuť na ploche stačí rukami netreba valčekom a poukladať na menšie kúsky nakrájané paradajky

ja som zvolila stočenie cesta do toastovej formy

Piekli sa v predhriatej rúre na 250st po vložení znížená teplota na 230st na 15min , potom znížená ďalej na 200st na 20min , vybratie z formy a ešte dopiecť na 180st cca 5-7min . len aby “spevneli” boky toastu a schrumkavela kôrka aj po stranách.

Vychladit na mriežke

a hotovo … a tá vôňa

paradajky je možné nahradiť olivami alebo opekanou cibuľkou . Chlieb bude rovnako dobrý.

 

 

9 Replies to “Chlieb s paradajkami”

  1. Asi som sa zle opýtala 🙂 skôr to malo byť či ma stáť rozkvas tiež 8-12h
    A este k rozkvasu- zdá sa mi to malo 15g. To bude len daky malý chlebík?
    Mozem to zdvojnásobiť ? A ak áno tak aj do cesta potom dvakrát tolko muky , vody?
    Estelen začínam tak sa radšej pýtam 😉
    Mame na to chut a veľa lievita tak aj lievance spravíme
    Ďakujem

    1. Rozkvas môže stať 6 – 12 hodín záleží od teploty v miestnosti . Môže sa zdvojnásobiť každý deň za iný čas . Pretože aj kvasok ma každým dnom inu silu.

      Ten pomer kvasku je OK a chlebík nie je maly ide tam 500g muky .

  2. Este otázočka 🙂 nie je tu príprava cesta tak neviem či sa miesi hneď keď zmiešam rozkvas už s múkou a vodou alebo až po pridaní soli.
    Kukla som recept Náš prvý bochník a ten formou 123 a každý má iný postup .
    Vdaka

Napísať odpoveď pre Ludmila Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *