Tak nejako na to prišlo, že sa tak udialo. Proste mi sušené paradajky prišli pod ruku , cesto na chlieb bolo pripravené. A raz dva bolo hotovo. No tá vôňa čo bola v dome bola ozaj úžasná .
Cesto na chlieb som mala odložené “biele”. Pre porozumenie čo to je – rozkvas ražný a do cesta už len pšeničná chlebová múka. Proste biely chlieb a tie paradajky sú práve vhodné do takého typu chleba viacej ako tam kde je vyšší podiel raže alebo celozrnky.
Rozkvas : 15g kvásku, 50g vody a 50g ražnej chlebovej (hladkej) múky
Do cesta k rozkvasu pridať 330-350g vody (podľa vašej zvyklosti a zručnosti s hydratáciou cesta)
500g pšeničnej chlebovej múky T650
11g soli
5-6 ks sušených paradajok alebo v oleji
Cesto po prekladaní a vykysnuti (cca po 2 hodinách) roztiahnuť na ploche stačí rukami netreba valčekom a poukladať na menšie kúsky nakrájané paradajky
ja som zvolila stočenie cesta do toastovej formy
Piekli sa v predhriatej rúre na 250st po vložení znížená teplota na 230st na 15min , potom znížená ďalej na 200st na 20min , vybratie z formy a ešte dopiecť na 180st cca 5-7min . len aby “spevneli” boky toastu a schrumkavela kôrka aj po stranách.
Vychladit na mriežke
a hotovo … a tá vôňa
paradajky je možné nahradiť olivami alebo opekanou cibuľkou . Chlieb bude rovnako dobrý.
Dotaz na kvások LMmusim použiť iba hladkú múku obyčajnú alebo aj špaldová môže byť???dakujem
Môže byt akákoľvek .:: a mate alergiu na pšenicu keď chcete spaldu ?
Zuzka prosím vás po stočení rovno piecť, alebo nechať ešte kysnúť. Ďakujem za super recepty.
vždy po stoceni nechať v osatke kysnut min60-90min
Rozkvas nechať ako dlho stáť?
Rozkvas sa musí zdvojnásobiť
Asi som sa zle opýtala 🙂 skôr to malo byť či ma stáť rozkvas tiež 8-12h
A este k rozkvasu- zdá sa mi to malo 15g. To bude len daky malý chlebík?
Mozem to zdvojnásobiť ? A ak áno tak aj do cesta potom dvakrát tolko muky , vody?
Estelen začínam tak sa radšej pýtam 😉
Mame na to chut a veľa lievita tak aj lievance spravíme
Ďakujem
Rozkvas môže stať 6 – 12 hodín záleží od teploty v miestnosti . Môže sa zdvojnásobiť každý deň za iný čas . Pretože aj kvasok ma každým dnom inu silu.
Ten pomer kvasku je OK a chlebík nie je maly ide tam 500g muky .
Este otázočka 🙂 nie je tu príprava cesta tak neviem či sa miesi hneď keď zmiešam rozkvas už s múkou a vodou alebo až po pridaní soli.
Kukla som recept Náš prvý bochník a ten formou 123 a každý má iný postup .
Vdaka