Zakladám si kváskovú mamu. Lievito madre.
Jednu mám-dostala som od úžasnej priateľky a je super. Aj priateľka aj LM.od nej . A túto druhú, teraz má 9 dní, si zakladám, aby som vedela prípadne poradiť ja ďalej druhým.
Šlape ako švajčiarske hodinky. Tak som si povedala, že skúsim upiecť chlieb. Veď nejako to dopadne a budem vedieť odporučiť ďalej iným, že ÁNO je to fajn, alebo NIE ešte dajte LM čas. Takže moja odpoveď je : …
No jasné. Ide to. Som milo prekvapená. Moja kvásková mama menom Simeonetta – lievito madre je skvelá a úžasná. A ja sa moc teším. A to ešte nie sme v polovici zakladania LM.
Nerobila som ani predcesto a použila som chladničkové kysnutie v ošatke. Predtým som však dodržala postup autolýza 44 minút a dôsledné prekladanie cesta 2,5 hodiny a jedno laminovanie.
Takže potrebujete :
- 130-150g lievito madre (zostávajúcich 100g dokŕmite 1:0,5 , nechať naštartovať na linke aspoň dve hodiny a až potom do chladnicky.)
- 380g vody
- 500g múky manitoba (môžete dať aj pšeničnú hladkú chlebovú T650)
- 11g soli
- 1kl medu
- 2PL masti
Cesto prekladať 2,5 hodiny po stočení do ošatky odpočívalo v chladničke 14 hodin
A potom ešte na linke 1,5 hodiny, lebo sa mi zdalo málo vykysnuté.
Piekla som v remoske 48 minút.
Určite LM potrebuje ešte nabrať sily viacej, no i tak som spokojná.
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať – ak nemám doma masť, dá sa nahradiť olejom/maslom?
Ano samoRejme smelo
Zuzka a keď sa pečie v rúre tak koľko sa pečie?. Ďakujem
V rúre 230st 15min , 200st 25min
Spravila som dnes rano (moje LM malo 14 dni) a je uplne uzasny!!