Chlebánky zo starého chleba

Ostalo mi pár krajcov chleba. Dávnejšie som už niekde videla zo starého chleba kopec rôznych receptov. Tak si teraz vyskúšam “chlebánky” so slnečnicou. Priprava bola raz dva a kým som večer podojila kozy a obriadila farmu večerným kŕmením a ukladaním hydiny do kurína , kačína a husína tak cesto pekne podkyslo a raz dva sa pripravilo a upieklo. Poznáte to samo a sato – najlepši pomocníci nielen v kuchyni.

Ozaj jednoduchá príprava. Ostala mi štvrťka chleba – bolo to asi 6 krajcov. Neboli ešte suché len staršie.

Stačí ich pokrájať alebo potrhať na menšie kúsky a zaliať vlažnou až teplou vodou 400ml. A nechať, aby sa chlieb celý namočil a tak zmäkne každý kúsok.

Pridala som po chvíľke 1kl soli, 1kl cukru, 5g sušeného droždia (ak máte čerstvé tak pomrviť polovicu kocky = 20g) a pekne rukou celú masu prepojiť a opäť nechať asi 15min odpočívať, aby sa aktivovalo droždie. Na záver primiešať 400g hladkej pšeničnej múky a nechať už robot, nech vypracuje nelepivé cesto alebo rukou zamiesite raz dva , ide to ľahko, veď pomáha samo a sato. Takto zamiesené cesto , ktoré sa  krásne oddeľovalo od stien misy necháme oddychovať kysnúť pod utierkou 60-90min.

Pekne za ten čas nakyslo cesto a len ho preložíme na mierne vysypanú pracovnú dosku/fóliu. Ja som zvolila spôsob vyvaľkať a urobila som štvorce o hrúbke 2cm. Môžete urobiť žemle alebo zatočiť rohliky. To je na vašej šikovnosti a snahe.

Uložiť na plech a nechať ešte podkysnúť 20-30min.

Zatiaľ sa vyhriala rúra na 230st , chlebánky som pred pečením postriekala vodou a posypala slnečnicou. Piekli sa na 230st cca 12min .

Po upečení preložiť na mriežku a nechať vychladnúť .

Skúsila som ešte takmer horúci kúsok a bolo to vynikajúce . Som zvedavá čo na ne povedia ráno deti. Za mňa spokojnosť a určite ich samo a sato nerobili posledný krát. Perfektné využitie staršieho chleba.

Jeden komentár k “Chlebánky zo starého chleba”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *