Ostalo mi pár krajcov chleba. Dávnejšie som už niekde videla zo starého chleba kopec rôznych receptov. Tak si teraz vyskúšam “chlebánky” so slnečnicou. Priprava bola raz dva a kým som večer podojila kozy a obriadila farmu večerným kŕmením a ukladaním hydiny do kurína , kačína a husína tak cesto pekne podkyslo a raz dva sa pripravilo a upieklo. Poznáte to samo a sato – najlepši pomocníci nielen v kuchyni.
Ozaj jednoduchá príprava. Ostala mi štvrťka chleba – bolo to asi 6 krajcov. Neboli ešte suché len staršie.
Stačí ich pokrájať alebo potrhať na menšie kúsky a zaliať vlažnou až teplou vodou 400ml. A nechať, aby sa chlieb celý namočil a tak zmäkne každý kúsok.
Pridala som po chvíľke 1kl soli, 1kl cukru, 5g sušeného droždia (ak máte čerstvé tak pomrviť polovicu kocky = 20g) a pekne rukou celú masu prepojiť a opäť nechať asi 15min odpočívať, aby sa aktivovalo droždie. Na záver primiešať 400g hladkej pšeničnej múky a nechať už robot, nech vypracuje nelepivé cesto alebo rukou zamiesite raz dva , ide to ľahko, veď pomáha samo a sato. Takto zamiesené cesto , ktoré sa krásne oddeľovalo od stien misy necháme oddychovať kysnúť pod utierkou 60-90min.
Pekne za ten čas nakyslo cesto a len ho preložíme na mierne vysypanú pracovnú dosku/fóliu. Ja som zvolila spôsob vyvaľkať a urobila som štvorce o hrúbke 2cm. Môžete urobiť žemle alebo zatočiť rohliky. To je na vašej šikovnosti a snahe.
Uložiť na plech a nechať ešte podkysnúť 20-30min.
Zatiaľ sa vyhriala rúra na 230st , chlebánky som pred pečením postriekala vodou a posypala slnečnicou. Piekli sa na 230st cca 12min .
Po upečení preložiť na mriežku a nechať vychladnúť .
Skúsila som ešte takmer horúci kúsok a bolo to vynikajúce . Som zvedavá čo na ne povedia ráno deti. Za mňa spokojnosť a určite ich samo a sato nerobili posledný krát. Perfektné využitie staršieho chleba.
Su vyborneeee🤗😋