Bosonožské buchtičky

Bolo treba spotrebovať tvaroh, tak som hľadala niečo iné ako zvyčajne. A našla som „iné“ buchtičky. A teda ozaj su výnimočné. Mini buchtičky v tvare kocky. Aj na pohľad pre oko sú lahodiace, ale chuť je priam úžasná.  S cestom sa výborne pracuje, pri miesení sa po chviľke odliepa od stien.

 

A aj krásne vykysne.

Ja som do pôvodného receptu k pšeničnému kvásku pridala aj 2g droždia, lebo som sa bála, že poriadne nevykysnú, lebo mám ešte „mladý“ pšeničný kvások. Ale nabudúce už bez tých 2g. A ešte v pôvodnom recepte sú písané 2 žĺtka. Ja som nedala vajce žiadne. (zabudla som a zjavne ani nechýbalo).

  • 150g pšeničnej hladkej múky
  • 60g pšeničnej polohrubej múky
  • 60g pšeničného kvásku
  • 40g cukru
  • 60g rozpusteného masla
  • štipka soli
  • náplň som robila z tvarohu, mletých orechov a na každú buchtičku jedno sušené hrozienko. Tvaroh som zmiešala s 2PL mletých orechov a 2PL cukru. Ak by ste mali tvaroh príliš vodový a nestačili by ani orechy, môžete k tomu pridať za 1PL Zlatého klasu alebo iného škrobu. Tvaroh potom nebude určite vytekať.

Do misy som dala všetko spolu a mixér pekne vymiesil do hladka cesto a krásne sa odlepovalo od stien. Trvalo to ozaj pár minút. Zakryla som fóliou aj utierkou a nechala odpočívať 4,5 hodiny. Po vykysnutí som cesto preložila na dosku, rozvaľkala na štvorec a formičkou vykrojila 32 kúskov.

Každý kúsok naplnený plnkou som zložila protiľahlé strany k sebe, a vznikla akoby kapsička či batôžtek.

Uložila som na plech (vymastený maslom a vysypaný múkou) všetky buchtičky tým spojom hore. nepretáčame buchtičky spojom dole ako pri klasických buchtách. Potrela som po bokoch olejom (alebo môžete aj rozpusteným maslom) a nechala pod utierkou znovu kysnúť 2 hodiny.  Posledných 20min pred uplynutím doby dvoch hodín som zapla rúru na 200 st a po vyhriatí rúry som buchtičky napovrchu potrela rozhabarkovaným vajíčkom s pár kvapkami mlieka a ozdobila ešte plátkami mandlí.  Po vložení do rúry som znížila teplotu na 180st a piekla do zlatista asi 20min .

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *