Bolo treba spotrebovať tvaroh, tak som hľadala niečo iné ako zvyčajne. A našla som „iné“ buchtičky. A teda ozaj su výnimočné. Mini buchtičky v tvare kocky. Aj na pohľad pre oko sú lahodiace, ale chuť je priam úžasná. S cestom sa výborne pracuje, pri miesení sa po chviľke odliepa od stien.
A aj krásne vykysne.
Ja som do pôvodného receptu k pšeničnému kvásku pridala aj 2g droždia, lebo som sa bála, že poriadne nevykysnú, lebo mám ešte „mladý“ pšeničný kvások. Ale nabudúce už bez tých 2g. A ešte v pôvodnom recepte sú písané 2 žĺtka. Ja som nedala vajce žiadne. (zabudla som a zjavne ani nechýbalo).
- 150g pšeničnej hladkej múky
- 60g pšeničnej polohrubej múky
- 60g pšeničného kvásku
- 40g cukru
- 60g rozpusteného masla
- štipka soli
- náplň som robila z tvarohu, mletých orechov a na každú buchtičku jedno sušené hrozienko. Tvaroh som zmiešala s 2PL mletých orechov a 2PL cukru. Ak by ste mali tvaroh príliš vodový a nestačili by ani orechy, môžete k tomu pridať za 1PL Zlatého klasu alebo iného škrobu. Tvaroh potom nebude určite vytekať.
Do misy som dala všetko spolu a mixér pekne vymiesil do hladka cesto a krásne sa odlepovalo od stien. Trvalo to ozaj pár minút. Zakryla som fóliou aj utierkou a nechala odpočívať 4,5 hodiny. Po vykysnutí som cesto preložila na dosku, rozvaľkala na štvorec a formičkou vykrojila 32 kúskov.
Každý kúsok naplnený plnkou som zložila protiľahlé strany k sebe, a vznikla akoby kapsička či batôžtek.
Uložila som na plech (vymastený maslom a vysypaný múkou) všetky buchtičky tým spojom hore. nepretáčame buchtičky spojom dole ako pri klasických buchtách. Potrela som po bokoch olejom (alebo môžete aj rozpusteným maslom) a nechala pod utierkou znovu kysnúť 2 hodiny. Posledných 20min pred uplynutím doby dvoch hodín som zapla rúru na 200 st a po vyhriatí rúry som buchtičky napovrchu potrela rozhabarkovaným vajíčkom s pár kvapkami mlieka a ozdobila ešte plátkami mandlí. Po vložení do rúry som znížila teplotu na 180st a piekla do zlatista asi 20min .