Príchodom posledného dňa v roku bolo treba okrem klasických toastov skúsiť aj toast bezlepkový aspoň v mini verzii. A veruže sa podaril. A aj chutil.
Priprava bola ako u každého chlebika kváskového najskôr urobiť rozkvas . Je dobre tento krok nevynechávať, pretože kvas kvasí mliečne a potrebuje čas aby sa všetko pomaly rozvinulo ako má. Aby to bolo zdraviu a teda nám prospešné. Nie je dôvod niečo urýchľovať .
Rozkvas – 10g ryžový kvások
40g ryžová múka
40g voda
Rozkvas bol hotový za 4 hodiny.
Tentokrát som psyllium nedávala.
Ďalej som k rozkvasu pridala :
Cesto som po zamiesení nechala v mise 45min odpočívať . Potom som preložila na pracovnú fóliu a stočila do tvaru, aby sa zmestil do formy na toast . Cesto bolo ešte 30min na linke a potom na 12hod do chladničky. (nemala som čas ho piecť skôr, nemusel tam byt tak dlho aj 8 hodín by mu stačilo. )
Po vybratí z chladničky som ho nechala opäť na linke počas doby kým sa vyhriala rúra cca 20min a ešte pár minút naviac kým som ho ozdobila .
A išiel sa fešák vyzdobený saunovať do rúry. Teplota 230st na 10min a potom zníženie teploty na 200st a dopiekol sa ešte 20min. Ak by ste robili z väčšej dávky určite treba časy pečenia upraviť .
a detail rezu – striedky
Zuzka robila som chlebik, no neni moc vysoky a he ‘mokry’ ako keby nebol dobre prepeceny. Robila som presne podla postupu, len som dala ten tvoj razny kvasok a nie ryzovy – co sa mohli stat? Myslis ze je to tym?
Nie nebude to kvaskom bude to slabým kvaskom a zrejme nedostatočným kysnutim