Tu ľaľa môj prvý bezlepkový kváskový chlieb . Som úplne milo prekvapená ako chuti . Vôbec nemám pocit, že tam chýba lepok . Zrejme aj tá chuť ľanu robí veľa .
Kvások mám ryžový .
Zvažujem urobiť neskôr aj s Mix B , len pre porovnanie, ktorý je lepši alebo vhodnejší . Sama neviem , ale ako sa vraví , kým neskúsiš nevieš .
Rozkvas – 150g mix B
50g ryžová múka
1PL ryžového kvásku (cca 20g)
200ml voda
Rozkvas bol hotový za 5 hodín.
Zároveň popri rozkvase sa do druhej misky zamieša
1PL psyllium
200ml vlažnej vody
Keď je rozkvas hotový a aj v miske s psylliom zostal gél ,
ďalej do zmesi pridáme
200g múky mix B
50g ľan
10g soľ
Vypracujeme cesto , ktoré necháme 30 min odležať v mise a následne preložíme na pracovnú plochu kde sa vytvaruje bochník a vloží sa do ošatky. Takto pripravené cesto necháme nakysnúť 5-6 hodín . Bude cesto v plnej ošatke krásne nadýchané nakysnuté .
Vyhriať rúru na 250st a po narezani chleba po vyklopení z ošatky dáme na horúci plech a vložíme do rúry či dáme do remosky.
Pečie sa v rúre na 250st cca 12-15min , potom sa zníži teplota na 200st sa ešte dopečie cca 25-30min alebo v remoske 45min .
A ozaj veľmi jemný chutný mäkký
Krajsi som este neupiekla.
Velmi sa teším
Zuzka, platí pri bezlepkovom rozkvase tiež plávajúci test?
nie neplatí
Záleží z akej muky je kvasok . pri jednodruhovych nefunguje , pri zmesovych by mal .
Zuzka, prosim Vas, do akého veľkého pohára zarábate ten rozkvas ? Ja to robim zatial v jenskej mise, ale chcem poprosit maminu o pohar, len neviem aku velkost jej povedat, ked ten rozkvas vystupa hore. Robim take mnozstvo ako mate Vy v recepte. Dakujem ☺️
Stačí vám 7dcl pohár pekne narastie
Pozdravujem, ak mám kukuričný kvások, môžem do rozkvasu namiesto kukuričnej muky dať k mix B ryžovú múku?
ano určite
Zuzka nechýba vám v recepte ešte voda?