Bezlepkový kváskový chlieb s ľanom

Tu ľaľa môj prvý bezlepkový kváskový chlieb .  Som úplne milo prekvapená ako chuti . Vôbec nemám pocit, že tam chýba lepok . Zrejme aj tá chuť ľanu robí veľa .

Kvások mám ryžový .

Zvažujem urobiť neskôr aj s Mix B , len pre porovnanie, ktorý je lepši alebo vhodnejší . Sama neviem , ale ako sa vraví , kým neskúsiš nevieš .

Rozkvas – 150g mix B

50g ryžová múka

1PL ryžového kvásku (cca 20g)

200ml voda

Rozkvas bol hotový za 5 hodín.

Zároveň popri rozkvase sa do druhej misky zamieša

1PL psyllium 

200ml vlažnej vody

Keď je rozkvas hotový a aj v miske s psylliom zostal gél ,

ďalej do zmesi pridáme

200g múky mix B

50g ľan 

10g soľ

Vypracujeme  cesto , ktoré necháme   30 min odležať v mise a následne preložíme na pracovnú plochu kde sa vytvaruje bochník a vloží sa do ošatky. Takto pripravené cesto necháme nakysnúť 5-6 hodín .  Bude cesto v plnej ošatke krásne nadýchané nakysnuté .

Vyhriať rúru na 250st a po narezani chleba po vyklopení z ošatky dáme na horúci plech a vložíme do rúry či dáme do remosky.

Pečie sa v rúre na 250st cca 12-15min , potom sa zníži teplota na 200st sa ešte dopečie cca 25-30min alebo v remoske 45min .

 

 

A ozaj veľmi  jemný chutný mäkký

 

 

9 Replies to “Bezlepkový kváskový chlieb s ľanom”

    1. Zuzka, prosim Vas, do akého veľkého pohára zarábate ten rozkvas ? Ja to robim zatial v jenskej mise, ale chcem poprosit maminu o pohar, len neviem aku velkost jej povedat, ked ten rozkvas vystupa hore. Robim take mnozstvo ako mate Vy v recepte. Dakujem ☺️

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *