Teda aby neboli stále len rohlíky a žemličky, trošku zmenu to chcelo aj niečo pridať naviac … A tak vznikli bagety so záparou.
No recept je trošku náročnejší, ale len na čas. Tá dlhšia fermentácia sa ozaj oplatí. Chladničková fermentácia. Najskôr si treba pripraviť záparu, aby sa vychladla, potom predcesto len s 2g droždia a nakoniec do hlavného cesta lyžica pšeničného kvásku . A šup do chladničky na wellness.
Zápara :
30g pohánkovych vločiek
1PL Melta
70g vody
Do misky zaliať vločky a meltu vriacou vodou. Zamiešať a nechať vychladnúť.
Predcesto :
150g pšeničnej hladkej múky
150g vody vlažnej
1kl medu
2g droždia
Všetko spolu zamiesiť a nechať 30min odpočívať.
Hlavné cesto :
600g pšeničnej hladkej muky
1PL pšeničný kvások
13g soli
230g vody
30g oleja
Hlavné cesto plus zápara a predcesto zamiesiť spolu a nechať v chladničke 12 hodín .
Po vybratí z chladničky nechať ohriať na izbovú teplotu (asi 2 hodiny) potom rozdeliť na 4 časti. Vyvalkať obdĺžnik , stočiť bagetu.
A nechať ešte podkysnúť na plechu 45min. Vrch som poprášila mukou a narezala pred vložením do rúry.
Bagety sa piekli 18min na 230st. Po upečení preložiť na mriežku, aby sa vychladli.