Bagety s pohánkovou záparou

Teda aby neboli stále len rohlíky a žemličky, trošku zmenu to chcelo aj niečo pridať naviac … A tak vznikli bagety so záparou.

No recept je trošku náročnejší, ale len na čas. Tá dlhšia fermentácia sa ozaj oplatí.  Chladničková fermentácia. Najskôr si treba pripraviť záparu, aby sa vychladla, potom predcesto len s 2g droždia a nakoniec do hlavného cesta lyžica pšeničného kvásku . A šup do chladničky na wellness.

Zápara :

30g pohánkovych vločiek

1PL Melta

70g vody

Do misky zaliať vločky a meltu vriacou vodou. Zamiešať a nechať vychladnúť.

Predcesto :

150g pšeničnej hladkej múky

150g vody vlažnej

1kl medu

2g droždia

Všetko spolu zamiesiť a nechať 30min odpočívať.

Hlavné cesto :

600g pšeničnej hladkej muky

1PL pšeničný kvások

13g soli

230g vody

30g oleja

Hlavné cesto plus zápara a predcesto zamiesiť spolu a nechať v chladničke 12 hodín .

Po vybratí z chladničky nechať ohriať na izbovú teplotu (asi 2 hodiny) potom rozdeliť na 4 časti. Vyvalkať obdĺžnik , stočiť bagetu.

A nechať ešte podkysnúť na plechu 45min. Vrch som poprášila mukou a narezala pred vložením do rúry.

Bagety sa piekli 18min na 230st. Po upečení preložiť na mriežku, aby sa vychladli.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *